likeBalaton.hu | 2024.03.30. 08:00
Népi kézműves programok sokasága a balatoni alkotóházakban április elején
Mesterségbemutatókat is kínál a népi kézműves alkotóházak országos rendezvénye.

Mesterségbemutatókkal, foglalkozásokkal, kiállításokkal, előadásokkal és népi játékokkal csaknem ötven népi kézműves műhely és alkotóház várja az érdeklődőket április 5. és 7. között a Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák XI. Országos Hétvégéjén.

A rendezvény idei mottója: Kis ujjak, szakértő kezek – Fókuszban az ifjúság. Ez arra utal, hogy külön hangsúlyt helyeznek a több százéves szellemi és gyakorlati tudás átadás fontosságára a fiatalok számára.

Az Európai Művészet és Kézművesség Napjaihoz mintegy ötven népi kézműves alkotóház, műhelygaléria, nyitott műhely csatlakozott Magyarország minden tájáról olyan

egyedi programokkal, amelyekben a helyi népi kézművesség és a népművészet hagyományai, értékei, a helyi népművészek tárgymegújító törekvései és alkotásai jelennek meg.

A rendezvény célja felhívni a figyelmet a népi kézművesség sokszínűségére és a tudásátadás fontosságára, valamint ráirányítani a figyelmet az országszerte működő népi kézműves műhelygalériákra, nyitott műhelyekre és kézműves alkotóházakra, amelyek a népművészet megőrzésének, tovább éltetésének letéteményesei.

A Balaton körül ezeken a helyszíneken lehet csatlakozni a programhoz.

A látogatók megismerhetik és kipróbálhatják a szövést, hímzést, csuhé-, szalma- és gyékényfonást, nemezelést, bőrművességet, kékfestést, fazekasságot, kovácsmesterséget, mézeskalács készítést és csipkeverést.

Készíthetnek népi ékszereket nemezből, gyöngyből, bőrből és üvegből, valamint fából esztergált játékokat is.

Az egyes helyszíneken kiállításokkal, előadásokkal, mesterség- és műhelybemutatókkal, kézműves foglalkozásokkal, népi játékokkal és népi gasztronómiához köthető programokkal is várják az érdeklődőket országszerte.

Fotó: illusztráció/Shutterstock

 

Tervezd meg az utazást!:


 

Nyitókép: illusztráció/Shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva