Szalai Mariann | 2019.10.07. 14:00
Őszi Bringatúra a Balatonnál
2019. október 23-án, szép nemzeti ünnepünkön indul a Balatonfelvidéki Őszi Bringatúra, Harangvölgyi András és Havasi Tímea szervezésében. Aki kedved érez nyeregbe pattanni, csodálatos vidéken biciklizhet egy jót.

Harangvölgyi András igazi „hegyi ember”, gyermekkora óta az erdei kerékpározás a mindene, rengeteg mountainbike versenyt szervezett már az elmúlt 30 évben. Az itt szerzett tapasztalatait arra szeretné felhasználni, hogy kezdő és profi bringások számára egyaránt jó élményt tudjon nyújtani.

Honnan származik az Őszi Bringatúra ötlete?
– A feleségemmel nagyon szeretjük a kerékpározást, és az az egyik legjobb ebben a sportban, hogy egész évben lehet űzni. S ha már így van, arra gondoltunk, mi lenne, ha minden évszakban rendeznénk egy túrát? Olyan gyönyörű a Balaton-felvidék, az év minden hónapjában más és más képet mutat. Az ötletünk sikeresnek bizonyult, az első téli túránkon, idén februárban 300-an indultak el. Az őszi túra lesz a legszebb, ez a vidék akkor a leggyönyörűbb.

Mekkora lesz a táv, mennyire kell edzettnek lenni, hogy belevágjon az ember?
– A teljes túra 65 km, ami önmagában sem kevés, ráadásul ezen a vidéken van szintemelkedés is, de persze, egy jó minőségű, váltós biciklivel és közepes edzettséggel simán neki lehet vágni. Két rajtpont van, az egyik Veszprémben, a másik pedig Balatonfüreden, és mindenki a ugyanoda fog megérkezni, mint ahonnan elindult.

Gondoltunk a családosokra, már csak azért is, mert ennek a túrának tényleg az a célja, hogy megszerettesse az emberekkel, a gyerekekkel a kerékpározást. A családok számára, illetve azok számára, akik egyáltalán nincsenek edzésben, nekik találtuk ki, hogy ők csak Veszprémtől Balatonfüredig jönnek. Az végig sima kerékpárút, ráadásul gondoskodunk róla, hogy őket és a biciklijeiket is visszaszállítsuk Veszprémbe. Ez igaz beavató kör lesz nekik.

Merre megy az út, merrefelé számíthatunk a kerékpárosokra?
– Az útvonal 11 észak balatoni települést érint: Veszprém-Szentkirályszabadja-Balatonalmádi-Káptalanfüred-Alsóörs-Csopak-Balatonfüred-Aszófő-Pécsely-Tótvázsony-Nemesvámos lesz az útvonal.

– Mit vigyen magával, aki indulni szeretne?
– Csak a sportfelszerelését… Kényelmes, többrétegű, vízálló ruhát, természetesen. Útközben hat helyen is meg lehet állni enni-inni, felfrissíteni magunkat, tehát nagyon kényelmes körülmények között fedezhetjük fel ennek a tájnak a szépségét.

Kell-e regisztrálni valahol, vagy elég, ha egyszerűen csak odamegyünk?
– Nem, mindenképpen kell regisztrálni, csak rajtszámmal lehet elindulni a túrán. Nevezni a honlapunkon, a www.sportaktiv.hu-n lehet, illetve a két rajthelyszínen az esemény napján, reggel 8:00 és 9:30 között.

Akkor már csak az kell, hogy az időjárás is kedvező legyen…
– Igen, a szabadtéri sportokban mindig ott van ez a rizikó, de bízunk benne, hogy csodálatos időnk lesz.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva