Kovács Erika / veol.hu | 2022.06.06. 08:00
Passzív pihenés helyett aktív kikapcsolódás a Balatonnál
A strandolás mellett érdemes felkeresni a Balaton környékén található nemzeti parkokat is, ahol megismerheted a környék élővilágát, kúszhatsz barlangokban, evezhetsz és hegyet is mászhatsz.

A fürdés mellett egyre többet túrázunk a Balatonnál

Elkezdődött a Magyar nemzeti parkok hete Balatonfüreden, a fókuszban a természet és a nevelés valamint az aktív kikapcsolódási lehetőségek állnak. Megváltoztak a pihenési szokások, a passzív pihenés helyett az aktív kikapcsolódás a népszerű, hangsúlyozta Rácz András, az Agrárminisztérium államtitkára a magyar nemzeti parkok hete megnyitóján, a Tagore sétányon. Az eseményt a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága (BfNPI) szervezte meg, ahol az ország mind a tíz nemzeti parkja bemutatkozik különféle termékekkel, tájékoztatókkal.

Szervezett túrákon mutatják meg a környék madárállományát
Fotó: Németh András Péter

 

– Hogy az érdeklődés tudatos legyen, szükség van környezeti nevelőre, túravezetőre, természetvédelmi őrökre, és az említett igazgatóságok szakembereire. A fürdőzés mellett egyre többen túráznak, kerékpároznak, felkeresik a barlangokat a nemzeti parkokban. Hazánkban 700 ökoturisztikai létesítmény van, ennek felét nemzeti park működteti, melyeket évente 1,6 millió ember keres fel.

A nemzeti parkok képviselői helyi termékeikkel elhozták adott vidék ízeit, hangulatát. A következő héten mind a tíz nemzeti parkban különleges túrákkal várják az érdeklődőket, a jövő hétvégét a nagycsaládosoknak szentelik, akiknek az őket képviselő, 12 ezer tagú egyesülettel együtt programokat szerveznek. Külön gondolnak a gyerekekre. Egész évben színes programokkal várnak mindenkit az igazgatóságokon, melyekről adott honlapokon lehet tájékozódni.

Barlangok, vulkánok vidéke

Puskás Zoltán, az idén 25 éves BfNP igazgatója beszélt a Tagore sétány, illetve a környék természeti értékeiről, így a vetési varjakról, a vízimadarakról, a balatoni nádasokról.

Fotó: Krausz Andrea

–Ezúttal minden a szemléletformálásról, az oktatásról, a tanításról szól, a nemzeti parkok, a természetvédelem bemutatásáról, mondta. Az említettek mellett egész évben elkötelezettek az igazgatóságok, e feladatokat naponta végzik. Példaként említette a Pannon Csillagdát, ahol a látogatók több mint 80 százaléka szakvezetéssel járta végig a kiállítást. Méltatta a Balatonfüredet, mely fantasztikus természeti környezetben található, kiemelte a Lóczy barlangot, a tihanyi vulkanizmust, a Tapolcai-medence tanúhegyeit. A rajtuk lévő „zöld felület”, a természet védelme az ott lévő rengeteg botanikai értékek, védett fajok élőhelye miatt alapvető. Az igazgató külön szólt az iskolásokról, gyerekekről, akik nagyon fogékonyak a természet és környezetvédelem iránt, melyek korunk nagy kihívásai. –Ezt a tájat a mostani, vagy még kedvezőbb ökológiai állapotában szeretnénk továbbadni a következő generációnak, mely elsődleges feladata a BfNPI-nak.

Tanúhegyek sora a Halápról
Fotó: Szücs Ildikó

Bor és környezet

Bóka István, Balatonfüred polgármestere üdvözölte a hétvégi hal és borünnepet, ezen belül is a hazai nemzeti parkok bemutatkozását, mindkettő rendezvény hasonló értékeket képvisel. Így felhívják a figyelmet a természeti, kulturális és gasztronómiai értékekre. Köszönettel beszélt a BfNP munkájáról, a beruházásaikról, ilyen például a Lóczy-látogatóközpont. A természetiskola minősítési rendszert, amely a tíz nemzeti park különböző helyszíneit és programjait foglalja magában, Kopek Annamária szakértő mutatta be. A rendszer az agrártárca közreműködésével épült ki.

Nyitókép: Mészáros Annarózsa
Forrás: veol.hu

Tovább olvasnál? Nézd meg ezeket is!

Megnéztük, tényleg fantasztikus a Bivalyrezervátum kilátója

Gyógynövénykertet és interaktív hangos táblákat kapott a Salföldi Major

Barlangoljunk – a Balatonnál is

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva