Bólyi Alexandra/MTI | 2018.06.04. 13:35
Prímásverseny az Anna-bál kísérőrendezvényeként
Prímásversenyt rendeznek az Anna-bál kísérőrendezvényeként július közepén Balatonfüreden, a megmérettetésre június 24-éig várják a jelentkezőket.

Pál István „Szalonna”, a Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetője elmondta, hogy a hagyományos magyar népzenét játszó hegedűsök számára hirdették meg a nyilvános színpadi versenyt, melyet az Anna-bál előtti héten, július 17-én és 18-án tartanak a balatonfüredi a Kisfaludy Galériában.

A versenyre a táncházmozgalomban tevékenykedő, illetve autentikus magyar népzenei hagyományt ápoló, 16 és 35 év közötti hegedűsök pályázhatnak. Minden prímásnak egy kötelező és egy szabadon választott ötperces darabot kell előadni, kísérőzenekarról a szervezők gondoskodnak.

Az első három helyezett pénzjutalmat kap, a nyertes felléphet a 194. Anna-bál közönsége előtt. A programfelelős elmondta azt is, hogy kötelező versenyszámként felső-Tisza-vidéki vagy mezőségi népzenét választhatnak a zenészek a kiírásban megadott prímások előadásai közül, szabadon választott darabként pedig bármely magyar tájegység népzenéjét be lehet mutatni.
A zsűri tagjai a magyar népzene elismert egyéniségei. A program zárásaként a legjobb előadók és meghívott vendégek közreműködésével gálakoncert lesz a Gyógy téren. A Kárpát-medencei prímásverseny 2013 óta az Anna-bál kísérőrendezvénye. A versenyt a Balatonfüred önkormányzata, a Hagyományok Háza és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszéke hirdette meg, melyen minimum 6, maximum 15 versenyző vehet részt. (Forrás: MTI)

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva