csupasport.hu/Judi Ádám | 2021.09.15. 12:00
Rakonczay Gábor hat nap alatt 800 kilométert futott a füredi versenyen
A kétszeres Guinness-rekorder óceánevezős nyerte meg a Balatonfüreden rendezett nemzetközi ultrafutóversenyt, ahol száznegyvennégy óra alatt ő futotta a legtöbb kilométert.

Rakonczay Gábor extrém sportoló újabb elképesztő teljesítménnyel hívta fel magára a figyelmet.

A sportember megnyerte a Balatonfüreden rendezett tizedik EMU 6 Day Race World Trophy elnevezésű nemzetközi ultrafutóversenyt. A magyar sportoló száznegyvennégy óra alatt pontosan 801,778 kilométert futott,

mögötte második helyen a német Michael Bohm 755,434 kilométerrel, a harmadikon pedig a román Mariana Nenu 728,917 kilométerrel ért célba.

– Ezen az eseményen nem a távolság, hanem az idő van megadva – mondta a verseny győztese, Rakonczay Gábor. – Ebből létezik például hatórás, huszonnégy órás vagy a balatonfüredi verseny esetében a hatnapos. Ez a leghosszabb ilyen jellegű esemény, amelyen tizenhét ország hatvanegy sportolója vett részt.

A verseny száznegyvennégy órán át tart, ez idő alatt egy kilencszázhuszonhat méteres körpályán kell gyűjteni a kilométereket.

A pálya mellett mobilházak vannak, amelyben a sportolók és a kísérők pihenhetnek. Fontos a taktika, muszáj táplálkozni és aludni, ezeket jól felépített terv alapján kell beépíteni a futásba. A nagy meleg miatt érdemes volt nappal tartani a kis pihenőt, éjjel optimálisabb idő volt a sportoláshoz. A pálya mellé ki van helyezve egy nagy kijelző, ahol fel van tüntetve az összes versenyző pillanatnyi pozíciója körszámmal, külön jelölve, hogy éppen ki aktív a mozgásban. Izgalmas követni a riválisokat, lehet számolgatni a különbséget.

A kétszeres Guinness-rekorder óceánevezős májusban átfutotta az országot, úgy érzi, ez remekül beleillett a felkészülésébe.

– Nagyon hasznos volt a felkészülésben a májusi Magyarország-átfutásom. Hét nap alatt tettem meg nagyjából hétszázharminc kilométert. A járvány miatt többször elhalasztották a balatonfüredi versenyt, de másfél éve tudatosan erre a megméretésre készültem. Nagy öröm, hogy beérett a munkám.

A pályán körözés nem volt monoton a 40 éves sportembernek, s hozzátette, naponta négy óránál többet nem pihent.

– Nem volt monoton, nagyon koncentrál az ember, ráadásul napi nyolc-kilencezer kalóriát elégettem, így folyamatosan figyeltem a táplálékbevitelre is. A verseny folyamán hét körmöm is megsérült, több vízhólyag is keletkezett a lábamon. Három pár cipőt cserélgettem három-négy óránként, azért, hogy legyen idejük visszanyerni a rugalmasságukat. Általában a pályán, menet közben ettem, főleg rizst és tésztát, valamint különböző géleket. A nagy meleg miatt negyedóránként ittam vizet és izotóniás italokat. Az alvást úgy oldottam meg, hogy összesen napi négy órát pihentem, ám ezt nem egyben. Másfél óra volt a legtöbb, amit egy huzamban aludtam, ám általában negyed- vagy fél órát. Az első nap összesen két, a másodikon három órát aludtam, utána már szigorúan napi négy órát pihentem.

Az extrém sportoló kiemelte, büszke rá, hogy csapatban a németek mögött ezüstérmes helyen végeztek. Kovács Ádámmal és Tresó Gáborral összesen 2138,97 kilométert teljesítettek.

Rakonczay Gábor következő megmérettetése az Ultrabalaton lesz.

Forrás: Csupasport.hu
Fotók: Rakonczay Gábor/Facebook

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva