2019.07.20. 16:15
Új győztest avattak a Kékszalagon
Meglepetésre, de egyáltalán nem érdemtelenül a Petrányi Zoltán kormányozta Racing Django nyerte az 51. Kékszalagot.

Európa legrégibb és leghosszabb tókerülő viadalán meglepetésgyőzelem született 2019-ben.

Új győztest avattak a Kékszalagon: a versenyben a Racing Django katamarán Petrányi Zoltán kormányzásával lett az első. A vitorlásversenyen 561 hajó legénysége indult és 269 ért célba a rendkívül gyenge szélben a 48 órás határidőn belül. A rendező Magyar Vitorlás Szövetség szerint a sportszerűség Kékszalagja volt az idei, mivel rengeteg hajós még a szabályokban lefektetett limitidőtől függetlenül is befutott a célba, ráadásul egy megható utolsó pillanat is kiemelte a versenyzők sportszerűségét.

 

 

A szakemberek az erőpróbát megelőzően úgy fogalmaztak, nyolc katamarán is esélyes lehet a végső sikerre, azonban valójában három komoly favorittal számoltak. A tizenháromszoros győztes Litkey Farkas mellett a tókerülés csúcstartóját, Józsa Mártont és az olimpiai bronzérmes Roland Gablert tartották a tradicionális verseny lehetséges győztesének.

A rendkívül gyenge szélviszonyok között folyamatosan váltották egymást a többtestű rohanógépek a mezőny elején. A Keszthelyi-öbölt elhagyva aztán teljesen megállt a szél, szinte alig-alig haladtak az élen álló egységek. A katamaránok gyakorlatilag felzárkóztak egymásra, nem lehetett tudni, a hét katamarán közül, melyik nyerhet.

Összesen 561 hajó nevezett a csütörtökön reggel indult 51. Kékszalag Nagydíjra és a szombat reggel 9 órakor lejáró határidőn belül 269 csapat futott be a balatonfüredi célba. A Balatonfüred – Balatonkenese – Siófok – Keszthely – Balatonfüred távon megrendezett versenyt a Racing Django katamarán nyerte Petrányi Zoltán kormányzásával. A Racing Django 15 óra 37 perc alatt ért célba. A második helyen a Kaiser Kristóf vezette MKB-Extreme Sailing Team ért be, a harmadik pedig a PreVital lett a 13-szoros győztes Litkey Farkassal a kormánynál.

A vitorlázók idén rendkívül gyenge szélben vitorláztak Európa leghosszabb és legrégebbi tókerülő versenyén, ezt jelzi, hogy az rekordidőt tartó Opel Fifty-Fifty 7 óra 13 perces, a tavalyi, szintén gyenge szeles versenyben győztes svájci Safram 12 óra 40 perces idővel vitorlázta körbe a Balatont.

Megható pillanat a sportszerűség és kitartás Kékszalagján

– Az idei Kékszalag a kitartásról és a sportszerűségről szólt. Hasonlóan szélcsendes időjárásra régen nem volt példa, ehhez képest mégis nagyon sokan teljesítették a távot. Sok legénység a végletekig elment – értékelte a verseny Holczhauser András, a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára, aki egyúttal gratulált minden indulónak és győztesnek.

Az abszolút győztes Racing Django legénysége egy megható pillanattal is emlékezetessé tette az idei Kékszalagot, amikor az utolsóként szombat reggel 8 óra 50 perckor befutó Sunset nevű hajó legénységét pezsgővel várta a célvonalnál, majd a hajóra átszállva közösen ünnepelték a verseny végét.

– Minden megbecsülésem azoké a vitorlázóké, akik teljesítették a távot, akár 48 órát, vagy még annál is többet a vízen töltve. Fontosnak tartom, hogy a Kékszalag az összes résztvevő hajóról szóljon, ne csak az élmezőnyről. Ezért döntöttünk úgy, hogy a limitidőn belül beérkező utolsó hajót a csapatunk köszönti a befutónál – mondta Petrányi Zoltán, az új Kékszalag-győztes Racing Django kormányosa.

Közel azonos sebesség, komoly küzdelem

A győztes kormányos azt is elmondta, hogy ez volt az első Kékszalag, ahol saját tulajdonú katamaránnal állt a rajthoz. “A kezdetektől esélyesnek tartottuk magunkat a dobogóra ebben a rendkívül profi és felkészült mezőnyben, ahol a katamaránok sebessége közel azonos. Komoly küzdelem volt, méltó ellenfelekkel. Úgy gondolom, hogy győzelmünket kiemelkedő széltaktikánknak, a csapat tudásának, tapasztalatának és kiváló együttműködésének köszönhetjük” – tette hozzá a Racing Django kormányosa.

Egytestű a katamaránok előtt

Az abszolút értékelésben ötödik lett a Király Zsolt kormányozta Raffica nevű Libera. A trapézos hajó a befutónál több katamaránt is megelőzött, ezzel megnyerte az egytestű hajók versenyét. Az idei Kékszalagot 16 óra 22 perc alatt teljesítő Raffica egyébként nemzetközi szinten is sikeres, idén például győzelmet aratott a genfi tókerülőn, a Bol d’Or Mirabaud versenyen az egytestűek osztályában.

Díjözön a sportolóknak

A Magyar Vitorlás Szövetség a szombat esti balatonfüredi díjátadó ünnepségen számos díjat ad át a Kékszalag versenyzőinek. Az abszolút értékelés szerinti győztes, a Racing Django legénysége a több, mint 200 éves múlttal rendelkező Herendi Porcelánmanufaktúra különleges porcelánkupáját kapja meg. Emellett a több, mint 30 hajóosztály nyertese és helyezettjei, a legjobb női kormányos, a legjobban navigáló hajó is elismerésben részesül.

A turizmus szempontjából sem mellékes

Az MVSz főtitkára beszélt arról is, hogy a Kékszalag, mint verseny iránti érdeklődés az idén is felülmúlta a várakozásokat. Az egész napos élő televíziós közvetítésnek köszönhetően még többen kerülhettek közel a vitorlázáshoz, mint sporthoz, ezen keresztül pedig a Balatonhoz. Holczhauser András szerint “a Kékszalag azért is a Balaton ünnepe, mert hozzájárul a balatoni turizmus és idegenforgalom fejlődéséhez”.

A Herendi Porcelánmanufaktúra kupáit emelhetik a magasba a győztesek Fotó: Kiss Attila / MVSz

A Herendi Porcelánmanufaktúra kupáit emelhetik a magasba a győztesek Fotó: Kiss Attila / MVSz

Petrányi Zoltán, a Racing Django kormányosa
Fotó: Cserta Gábor / MVSz

Az abszolút győztes Racing Django Fotó: Cserta Gábor / MVSz

Az abszolút győztes Racing Django Fotó: Cserta Gábor / MVSz

 

A Raffica katamaránokat megelőzve lett a leggyorsabb egytestű hajó
Fotó: Cserta Gábor / MVSz

 

Az utolsóként befutó Sunset legénységét az elsőként befutó Racing Django ünnepelte a célvonalnál
@Ladányi János / MVSz

 

A Racing Django kerülte meg először a keszthelyi bóját és innen az északi parton igyekezett minél nagyobb előnyre szert tenni. Végül kiderült, jó útvonalat választott és nem sokkal fél egy után, több mint 15 órás hajózás után célba ért. A győztes csapat tagjai: Petrányi Zoltán (kormányos), Csetényi Csaba, Kaltenecker Károly, Lovas Zsolt, Farkas Bence, Pénzes Botond. Második lett a Kaiser Kristóf irányította MKB Extreme Sai­ling Team, harmadik pedig a Litkey Farkas vezette PreVital. A legjobb egytestű a Raffica volt, amely több katamaránt lehajrázva az ötödik helyen végzett.

Fotók: Penovác Károly/Napló és MVSZ

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva