2018.08.31. 07:00
Újranyitották a szezont
Lesz gasztro- piknik és nincs vége a nyárnak. Nagyjából így foglalható össze a Balatoni Kör legutóbbi találkozójának két fő témaköre. Balatonfüreden vasárnapig tart a borhét, itt a sétányon, a Gyukli Pincészet faházánál találkoztak a tagok, hogy a legfontosabb aktualitásokról beszélgessenek.

A Balatoni Kör szerint nem zárni vagy temetni kell ilyenkor a nyári szezont, hanem újranyitni. A Balatoni Kör évek óta közösen lép fel a tóparti vendéglátás minőségi megújulásáért és fontosnak tartották Füreden közösen fellépve felhívni a figyelmet a tényre, hogy a klímaváltozás következtében ma már bő egy hónappal augusztus 20 után is nyári idő, sőt akár strandidő szokott lenni az utóbbi évek statisztikái alapján. Valóban, idén április vége óta kimondottan kánikula volt jellemző, így összességében legalább két hónappal hosszabb ma már a nyár a köztudatban korábban nyárként rögzült időszaknál. Az egyesület véleménye szerint a vendégek a szeptemberi időszakban a tó legszebb arcát és a legminőségibb balatoni vendéglátást ismerhetik meg. Jellemzően azok a helyek tartanak nyitva az augusztus 20 utáni hetekben a strandokon és máshol is, ahol leginkább minőségi a kínálat és a kiszolgálás, így a vendég ilyenkor már biztos lehet, hogy a lehető legjobbat kapja a Balatonnál. Egyszóval még korai őszi szezonról beszélni, sőt: augusztus végével kezdődik a legminőségibb nyári hónap a Balaton partján.

A találkozón egyeztették a Balatoni Kör Gasztro- piknik sorozatának részleteit. Öt alkalommal tartanak majd a tag borászatok és vendéglátó egységek részvételével kitelepüléseket Sümegen, Balatonlellén, Badacsonyban, Csopakon és Köveskálon, ahol a látogatók a Balaton ízeit kóstolhatják majd meg.

– Tavaly télen tartottuk az első ilyen pikniket Lellén, ami olyan jól sikerült, hogy úgy döntöttünk, hogy idén egy sorozatot indítunk. A nyári Balatonnak nem kell több rendezvény, a Balaton egy életérzés, egy egész éves tó. A rendezvények célja, hogy szezont hosszabbítsunk – tudtam meg Tót Balázstól, a BL Yacht Klub vezetőjétől.

Egly Márk az Egly Szőlőbirtok és Borászat vezetője elmondta, hogy az első pikniket szeptember 29-én Sümegen tartják majd, ahol a vár adja majd a Balaton ízeihez a hátteret.

Gyukli Krisztián a vendéglátó borászat vezetője azt is elmondta, hogy az egyesület tevékenysége nem csak a turizmusról szól. A Balatonra egy ötszázezres nagyvárosként lehet tekinteni, hiszen ennyi ember állandó élettere a tó környéke. Olyan feladatokon is dolgoznak, melyekkel segíteni lehet a fiatalok helyi munkavállalását, vagy olyanokon, melyek a tó körül élő családok életszínvonalának növekedését jelenthetik. A célok eléréséhez a közös alapelvek adottak: az éves nyitvatartás, a helyi alapanyagok használata, a helyi munkavállalók foglalkoztatása.

Kép és szöveg: Sági Ági

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva