veol.hu/Kovács Erika | 2020.12.01. 12:00
Ünnepség nélkül is állítottak Betlehemet Balatonfüreden
Már áll a Betlehem Balatonfüreden a Római katolikus Plébániatemplom, illetve a Piros templom melletti téren, amit Schindele Györgyné Emília, a Reformkori Hagyományőrzők Társasága elnöke kezdeményezett 18 évvel ezelőtt, amelynek máig házigazdája. Idén az adventi ünnep elmaradt a járvány miatt.

Emília büszkén mutatta a Betlehemet, amit egy erdélyi fafaragó művész kezdett létrehozni annak idején. A jászolt és az épületet összefogással a helybeliek alakították ki, az állatokat pedig néhány évvel ezelőtt szintén egy művész faragta meg.

A Betlehem állítás ötletgazdája sajnálattal szólt arról, hogy idén a járványhelyzet miatt elmarad advent kezdetén a gyerekek műsora, és a szeretetünnepség is. Korábban helybeli apróságok szép összeállítással ajándékozták meg az embereket a téren, amely minden évben zsúfolásig megtelt. A szervezők ezután szeretetünnepségen látták vendégül a jelenlévőket. Asztalokat helyeztek ki a térre, amelyekre mások mellett a vállalkozók, családok, magánszemélyek sokféle finomságot hoztak, amit aztán együtt elfogyasztottak egy pohár forró tea, illetve forralt bor kíséretében. A téren késő estig együtt maradtak az emberek, hogy egy jót beszélgessenek egymással. Idén mindez elmaradt.

Schindele Györgyné Emília gyújtotta meg az első adventi gyertyát
Fotó: Balogh Ákos/Napló

A közelgő ünnepet a Betlehem jelzi a téren, illetve a mellette lévő adventi koszorú, amelyen Emília meggyújtotta az első gyertyát.

– A keresztény világban össze kell fognunk szeretettel és megértéssel, mert csak a hit erejével tudjuk legyőzni a járványt, vélekedett Schindele Györgyné Emília.

Assisi Szent Ferenc, a ferences rend megalapítója nevéhez fűződik az első betlehemi jászol felállítása, amikor az itáliai Greccio városában 1223-ban arra kérte egy barátját, hogy rendezzen be egy barlangot, készítsen jászolt, hozzon szalmát, szamarat és ökröt, és értesítse a pásztorokat, elevenítse fel Jézus születésének történetét.

Forrás: Veol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva