Keszey Ágnes | 2021.06.04. 10:00
Vasúti múltidézés: Nohabbal Balatonfüredre
Szeretnéd újra átélni a 70-es évek gőzmozdony vontatású balatoni vonatainak hangulatát? Kipróbálnád a 80-as évek meghatározó lehúzható ablakos, faburkolatú, fülkés kocsijait? Vagy megnéznéd, milyen is volt egy InterCity vonat a 90-es évek elején?

S mindazok, akik igennel válaszolnak e kérdésekre, azoknak lehetőségük is lesz valóra váltani e vágyakat. A vasúttársaság retro-rendezvényei több helyszínen – köztük balatoni állomásokon is várják a mozdonyok, vonatok és régmúlt idők szerelmeseit.

Június első két szombatján és vasárnapján a Nohabok lesznek a főszereplők

A rendezvénysorozat nyitánya június első szombatja és vasárnapja, a balatoni helyszín a balatonfüredi vasútállomás, a főszereplő pedig a Nohab.
A MÁV tájékoztatása szerint retró vonatokkal, a 90-es, 2000-es évek balatoni sebesvonatát megidéző hangulatú szerelvénnyel várják az utasokat az északi parton. Budapest és Balatonfüred között egy-egy pár Katica sebesvonat Nohab vontatással és a hozzá illő kék Bhv kocsikkal fog közlekedni. S hogy pontosan mikor? A menetrendet itt találod- s ha lemaradnál, a program megismétlődik jövő hétvégén is, azaz június 12-én és 13-án is.

A Nohabok sokak kedvencei, s mindig sok érdeklődöt vonzanak az olyan programok, melyeken feltűnnek. Képünk egy korábbi, tapolcai eseményen készült. Fotó: Mihály Szilvia

Retro nap – a megújulás jegyében

S a vasút-és mozdonyrajongóknak egyik szeme talán sír, a másik nevet, de hamarosan még egy vasúttörténeti eseménynek ad otthon a füredi állomás: június 18-án, pénteken ugyanis búcsúzik a dízelvontatás Balatonfüredről. Ha kíváncsi vagy a részletekre és menetrendre itt megtalálod!

S a balatoni, régmúltat idéző vonatos programok sora még nem ér véget, hiszen júliusban és augusztusban Balatoni retro hétvégék is lesznek.

A korábbi évekhez hasonló, nagyszabású balatoni retró hétvégék időpontja idén: július 9-11. és augusztus 6-8.

Ezen a két hétvégén az északi part lehető legtöbb vonatán retró mozdonyokat és kocsikat vonultatnak fel, bemutatva a 70-es, 80-as, 90-es évek jellemző összeállításait.

A program részletes kialakítása még folyamatban van, de a vasúttársaság tervei szerint idén is forgalomba áll a legendás 424-es gőzmozdony a két szombati napon egy pár expresszvonattal Balatonfüred és Tapolca között, emellett Nohab, Szergej és Púpos mozdonyok közlekedését is tervezzük. Budapest és Balatonfüred között a villamosított szakaszon újabb, korábban az északi parton nem látott típusok megjelenésére is lehet számítani.

A retró hétvégékén több járatban is közlekedik Utasellátó étkezőkocsi, ahol a népszerű, klasszikus ételeket is tartalmazó retró kínálattal készülnek.

A balatoni retró hétvégék a teljes cégcsoport összefogásában valósulnak meg, a MÁV-START és MÁV Rail Tours járművei mellett a tervek szerint idén a MÁV-HÉV és a Volánbusz is csatlakozik különleges járművekkel.

S hogy milyen is a hangulata, amikor megelevenedik a múlt? Íme, a MÁV tavalyi videója a legendás 424-es gőzösről.

 

 

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva