likeBalaton.hu | 2024.01.22. 08:00
Véresre verték a fiatalok az öreg hattyút Balatonfüreden
Amikor az aggastyán gúnár felépül, egy békésebb balatoni hattyúcsoporthoz csatlakozik.

– Megtiszteltetés, hogy fogadhattunk, Füredi Öregúr! Balatonfüred ikonikus hattyúja tegnap érkezett hozzánk egyenesen a Tagore sétányról, ahol

a betonra ült ki és nem mozdult onnan. Pár vércsepp is körbevette.

Ez a gúnár 16 éves, ez alatt az idő alatt élete összefonódott a fürediekkel és az ott nyaraló vendégekkel egyaránt. Nézték, ahogy évről évre nevelgeti, terelgeti kis családját a sétány mentén. Kifejezetten békés példány, egyesek szerint hallgat az Öreg névre. Megtanulta a sok-sok év alatt.

Mi mindent láthatott – belegondolni is nehéz – 16 év alatt a Balaton partján, a forgalmas sétányon, jöttek mentek az emberek körülötte.

Most viszont már idősödik – 16 év rengeteg egy hattyú életében. Egy fiatalabb hattyú pár vette át a területét, őt pedig megverték és kizavarták a vízből. A természet ilyen – idén már nem fogja tudni megtartani magának a csodás Tagore-sétányt. Mi viszont felerősítjük, és megteszünk érte mindent, hogy nyugodt nyugdíjas évek várhassanak rá a Balatonon, az otthonában – írta a Tollas Barát Madármentés-Facebook csoportja.

Ha felerősödik, visszaengedik a Balatonba

– Ilyenkor úgynevezett nem-költő csapatba szoktuk őket elengedni. A hattyúk életük egy részét csapatokban töltik – 3 éves korukban lesznek ivarérettek, 6-8 hónapos korukban viszont elszakadnak a szülőktől. A kettő között csapatokban élnek, itt találnak maguknak párt.

Ha megözvegyülnek, ezekbe a csapatokba térnek vissza. Itt viszonylagos béke van, minimális csipkedésekkel

– fogalmazott a szakértő.

 

Tervezd meg az utazást!



:


 

Nyitókép: Tollas Barát Madármentés Facebook

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva