Kovács Erika/veol.hu | 2023.06.10. 14:00
Világszínvonalú kongresszusi központ épül Balatonfüreden
Épül a Balatonfüred Kongresszusi Központ, a megújul Esterházy-kastély, valamint az egykori Ófalu, illetve óvárosi rész rehabilitációja is folyik, melyeket az önkormányzat képviseletében Kardos Anikó és Fülöp Tibor mutatott be a helyszíneken.

A világon bárhol megállná a helyét az önkormányzat két hektáros területén épülő kongresszusi központ, melynek 650 férőhelyes a plenáris terme, 290 parkolóhelyes a mélygarázsa. Utóbbiban minden egyes helyet pontosan és jól érthetően megjelöltek, így a járművek megtalálása nem okozhat gondot. Az 5000 négyzetméteres épület a Huray utcáról nyílik majd. Már érkezéskor különleges látványt nyújt a hatalmas lobbi, melyet üvegfalak vesznek körül, így világos minden és szép kilátás nyílik a környékre. A plenáris terem sokféle rendezvénynek adhat otthont, mint például a konferenciák, a színházi előadások, különféle koncertek, hangversenyek. A süppedő, párnás fotelek rendkívül kényelmesek hosszabb program, illetve előadás idejére is. Az akusztika kialakításánál is a világon ma a legjobb, különleges módszert alkalmaztak, így a hangzás tökéletes lesz. Világszínvonalú a hang és fénytechnika, illetve a hangosítás, melyek az előadók, fellépők rendelkezésre állnak majd. A művészbejáró, az öltözők szintén a legmagasabb színvonalat képviselik, tágasak, rengeteg korszerű lámpa áll rendelkezésre.

Fotó: Kovács Erika/veol.hu

 

Az épületben kialakítottak hat szekciótermet, ahol kísérő előadásokat tarthatnak majd, de önálló programokra is alkalmasak lehetnek. Minden terem elnevezése Balatonfüredhez kapcsolódik, az emeleten ilyen a Füred, a Koloska, a Baricska, az Arács, valamint a híres, nagy múltú füredi Anna-bálhoz kapcsolódva az Anna és a Krisztina termek, utóbbiak a földszinten találhatóak.

Érdekesség, hogy egy külön bejárattal lehet megközelíteni azt a kiállítóteret, amit az Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogat. Az épület környéke igényes, tájba illő díszburkolatot kap, és szakemberek tervezték meg a zöld felületeket, a parkot, valamint a növények elhelyezését. A képviselőtestületnek bemutatták az egykori Ófalu, illetve az óvárosi rész rehabilitációja keretében folyamatban lévő beruházásokat is, ilyen a Helytörténeti gyűjtemény épülete, amelyben a város koncert fúvós zenekarának próbatermét is kialakítják.

Fotó: Kovács Erika/veol.hu

 

Az épület mellett a környezetbe illetve a tájba illeszkedő új lakásokat építenek, valamint egy tágas és korszerű élelmiszerüzletet. A képviselők megtekintették a Szívkórház melletti Esterházy-kastélyt is, melynek felújítása a Világörökségi helyszínek fejlesztésére kiírt pályázattal történik. Már az udvara is különleges hangulatú, az épületben pedig elsősorban kiállításokat helyeznek el, az ablakokból lenyűgöző panoráma tárul az ember elé a Balatonra. Helyreállítás közben bukkantak egy értékes falfestményre, amit külön teremben mutatnak be a látogatóknak.

Fotó: Kovács Erika/veol.hu

 

 

Balatonfüredre tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!
:

 

Forrás: veol.hu
Nyitókép: Kovács Erika/veol.hu

 



 

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva