2019.01.15. 12:00
Vince-napi Borünnep
Egész hétvégére programokat kínáló, évadnyitó rendezvény lesz idén a Vince-napok. Partra kitelepülő borászatok, vakkóstolás Fiath Attila nemzetközi borakadémistával, vesszőáldás és koncertek. A város identitásának része a borkultúra, az ehhez kapcsolódó meghatározó rendezvényeknek, mint például a Borhetek vagy a Hal és Borünnep, adja meg az alaphangot a január 18-20. tartott Vince-nap.

A rendezvény szervezői – Balatonfüredi Turisztikai Egyesület, a Balatonfüred-Szőlős Hegyközség, és a Rizling Generáció – ezúttal is arra törekszenek, hogy a hagyományos szakmai előadások mellett népszerűsítsék is a borkultúrát. Könnyed és érdekes borászati programokkal készülnek, de lesz koncert, a gyerekeknek külön alkotóműhely és persze kitelepülés a partra.
Helyi borászok kínálják majd három napon át nedűiket a sétányon, a Kisfaludy Színpad mellett felállított faházakban, ahol nemcsak borok lesznek, hanem zene, kürtöskalács, és egyéb harapnivalók is.

A szezonnyitónak szánt Vince-napi programok január 18-án, pénteken kezdődnek irodalmi fröccsel, Azurák Mihály és Domián Emese sommelier közreműködésével kulturális borkóstolón vehetnek részt az érdeklődők.

Másnap a BalatonBor origó kóstolóval kezdődik a késő estig tartó programsorozat. Itt választják ki azokat a borokat, amelyek jó eséllyel pályázhatnak az ország egyetlen regionális bor brand-jéhez, a Balaton Borok közé.
Tavaly nagy sikert aratott a nemzetközi sztárborász aspiráns Fiath Attila előadása a borkultúráról. Vezetésével ezúttal is lesz vakkóstolás, a balatoni borászok olaszrizlingjei közül választják majd ki azokat, amelyek leginkább megfelelnek a kódexben leírtaknak.
Délután szakmai előadások, Vince-vessző szentelés a Rizling Generációval és Füred Dixieland Band koncert követik egymást.
A nyitott borkóstolón több mint 20 kiállító borászat nedűiből lehet majd poharazni, de lesz mesterkurzus is, hogy a kellő ideológiát is megkapjuk a borfogyasztáshoz. A napot egy kimerülésig tartó parti zárja a Sakk Matt zenekarral.
Vasárnap pedig a parton felállított borházakban lehet folytatni a borkóstolást.

A néphagyomány szerint Vince napján sok bort kell inni, hogy bőséges legyen a termés. A gazdák a szőlészek védőszentjének napjából jósolták meg, hogy milyen lesz az időjárás a közelgő tavasz során, és az év további részében: szép, napos idő esetén jó, ellenkező esetben rossz bor várható.

Forrás: füredkult

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva