Szaniszló Hajnalka | 2024.05.19. 12:00
Vulkáni és vörös homokkő talajon terem ez a zamatos balatoni bor
Az Év Borásza díjazottja 2024-ben – immár negyedik éve – Kálmán József, a pécselyi Arias Borászat képviseletében. A díjat Balatonfüreden adták át május közepén.

A borászat nevét egy különleges bogárról, az ariasról kapta, amely az egyik legértékesebb fajta a Balaton-felvidéken és sokáig csak ezen a pécselyi területen lehetett találkozni vele.

– Kétségtelen, hogy különleges bogárról van szó, amely ritkán mutatja meg magát, s amelynek eszmei értéke is van – mondta az Arias Borászat gazdája.

Fotó: Arias Borászat

A borvidék a Balaton észak-keleti részén, Balatonalmáditól Zánkáig, a parti lapály feletti lankás hegységek dűlőin terül el. Klímája szélsőségektől mentes, a Bakony-hegység völgyeiből lezúdulú hideg levegő és a Balaton határozza meg. A szőlőhegyeket hatalmas erdők veszik körül, ezért nyáron a napközben a tó felől áramló párás meleget estétől hűvös erdei levegő váltja fel a szőlősorok között.

A borvidék talaja igen változatos: megtalálható itt kristályos pala, vörös homokkő, dolomit, márga, mészkő, vulkáni tufa és bazalt is.

Az Arias Borászatban a borvidéket is meghatározó olaszrizling a hangsúlyos fajta, amelyből kétfélét is készítenek.

– A talaj ásványianyag-tartalma nagyban meghatározza a szőlő minőségét. Egészen más a vulkanikus és a meszes talajon termett szőlő ízvilága. Bizonyos borok lecsengése picit sósabb lehet, hiszen a talajtípus miatt a savakat jobban megtartja, mint a más talajokon termő szőlőfajta. A borászati technológiákban is különböző módszereket alkalmazunk. A füredi karakteresebb, a pécselyi semlegesebb ízvilágot képvisel.

Kálmán József vallja, hogy a borászat állandó változást jelent s borászként az ő életét is ez az állandó, jóleső megújulás jellemzi.

Fotó: Arias Borászat

A Balatonfüredi Borheteken az Arias Borászat kiemelt standot kap Az Év Borásza díj nyerteseként. A standnál érdemes a kétfajta olaszrizlinggel kezdeni a kóstolást, de csábítóak a gyöngyöző borok, az irsai olivér és a késői szüretelésű nedűk is.

 

Vélemény – Krausz Andrea, a likeBalaton.hu újságírója: Szerény borász, zseniális borok

– Első alkalommal az Arias pincészet borait kóstolva úgy éreztem, hogy „megérkeztem”. Amúgy is a kedvenceim közé tartoznak a csopaki és a balatonfüredi olaszrizlingek. Számos itteni termelő rajongója vagyok, de az Arias borok mindenkit überelnek. A Balatonfüredi Borhetek első pavilonja immár negyedik éve az Ariasé, vagyis Kálmán Józsefé, mert idén sorozatban negyedszer nyerte el a Balatonfüred Város Bora címet. A csendes, visszahúzódó Kálmán József nem a marketingnek köszönheti sikerét. A vakkóstolással kiválasztott díjnyertes nedűi egyszerűen zseniálisak. Olyan ásványjegyek, zamatok, üdeség jellemzi a borait, amit nem lehet elfelejteni. Úgy tudom, hogy boltban nem kapható a bora, ezért ha meg szeretnénk kóstolni, el kell zarándokloni a pincészetéhez, vagy felkeresni Balatonfüred boros rendezvényeit a Tagore sétányon – fogalmazott a portál újságírója.

 

 

 

 

 

 

Tervezd meg az utazást!



:


Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva