A füredi rabbi séta
Helyszín Balatonfüred, Bajcsy-Zsilinszky utca 32
Időpont
Kövessük a zsidó közösség múltját Füreden, ismerjük meg történetüket és hagyományaikat egy különleges sétán.

A történelem szerelmeseinek és a multikulturális élmények kedvelőinek ajánljuk a füredi sétaútvonalat, melyet az egykori zsidó közösség életének helyszínei mentén haladnak végig. Az út során felidézik a vidéki zsidó közösség életének hétköznapjait és szokásait, megismerkednek a zsidó étkezési, istentiszteleti, családi, házaséleti, tisztálkodási és temetkezési hagyományokkal.

Az útvonalon Olti Ferenc vezeti az érdeklődőket, aki a füredi zsidó hitközség utolsó vezetőjének fia. Az útvonal bejárja a rituális fürdő, a rituális metsző háza, valamint a felekezeti iskola helyszíneit, megemlékeznek a botlatóköveken megörökített családokról.

A mai könyvtár épülete előtt felidézik az 1944-es országos jelentőségű, szomorú eseményét, amelyen bejelentették a magyar tenger zsidótlanításának befejezését.

A séta a felújított régi zsinagógában végződik, ahol megtekinthető a „Zsidók és csúcstechnika – Einsteintől napjainkig” című virtuális kiállítás. Ez a bemutató 132, többségében Nobel-díjas tudóst mutat be magyar, angol és héber nyelven, hozzájárulva a zsidó közösség tudományos hagyatékának megértéséhez.

Jegy ár: 4900/fő (tartalmazza a kiállításokra szóló belépőt is.)

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva