Balaton, a magyar tenger – Pályi Zsófia fotókiállítása
Helyszín Balatonfüred, Deák Ferenc utca 23
Időpont
A Pályi Zsófia fotográfus által készített, Balaton, a magyar tenger fotósorozat bejárta a nemzetközi sajtót, szerepelt többek között a CNN oldalán és az amerikai National Geographic magazinban.
A sorozat a Balatonról, Közép-Európa legnagyobb taváról szól. A képek hordozzák azt a kelet-európai hangulatot, ami évről-évre tűnik el a modernizáció következtében. Az 1960-as, 70-es években kedvelt turista úticélpont volt a tó, ahol számos munkásosztálybeli magyar és külföldi találkozott, akik a Keleti Blokkból érkeztek. Egyúttal találkozóhelyként szolgált a kelet- és nyugat-németek számára is, akiket 1990-ig a berlini fal elválasztott egymástól. A kommunizmus bukásával, a régió vesztett népszerűségéből, meglehetősen lepukkant és már csak a magyarok látogatták. Azonban napjainkban új reneszánszát éli. A külföldi turisták újra felbukkantak, de a tó régi bája még mindig érződik.
Első pillantásra a képek egy tenger érzetét keltik határtalan horizonttal. Valójában a víz, mint tudjuk, nagyon sekély. A fényképeken az illúziók ugyan szertefoszlanak, a Balaton mégiscsak egy tó marad csupán. A magyarok egymás között ironikusan mégis magyar tengerként gondolnak rá.
———————————
Pályi Zsófia 1982. augusztus 1-én született Budapesten, Magyarországon. Jelenleg is itt dolgozik fotográfusként. BA diplomáját a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem fotográfia szakán szerezte 2010-ben Budapesten. Korábban MA diplomát szerzett a budapesti ELTE kommunikáció-portugál szakon. Tanult egy évet a lisszaboni Universidade de Lisboa egyetem szépművészeti karán, és a lisszaboni Universidade Nova de Lisboa egyetem történelem szakán.
2005 és 2014 között kilenc éven át az Origo internetes újságnak dolgozott. Ma már többnyire magazinoknak készít fényképeket, és saját hosszú távú művészeti anyagaira fókuszál. Kedveli a személyes hangvételű képriportokat, a portré műfaját, a dokumentarista fotográfiát és a művészetet. Háromszor is elnyerte a Pécsi József Fotóművészeti Ösztöndíjat, és számos díjat nyert a Magyar Sajtófotó pályázaton. Részt vett a Danube Revisited projektben a korábbi Inge Morath díjazottak társaságában. 2017-ben elnyerte a Hemző Károly-díjat. A Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójának (FFS) vezetőségi tagja volt 2013 és 2015 között. Bűnbánók c. sorozata shortlisted lett a Helsinki Photo Awards és a Kolga Tbilisi Photo Awards nemeztközi versenyeken. Utóbbi elnyerte az MMA hároméves művészeti ösztöndíját is.
Megbízói között számos nemzetközi lap és neves intézmények,cégek szerepelnek; úgy mint a New York Times magazin, a CNN Photo Blog, az amerikai National Geographic, a Vice Uk, Al Jazeera, Marie Claire Magyarország, Marie Claire Arabia, a Nők Lapja és külön kiadványai, Chinese Blog Magazine, The Sunday Guardian, UNHCR Magyarország, a Magyar Állami Operaház, Nemzeti Balett, MÜPA – Művészetek Palotája vagy az Open Society Foundations. Részt vett a Budapesten Ian Berry fotográfus által vezetett Magnum workshopon.
Balaton című sorozata Coeup de Coeur ANI jelölést kapott 2014-ben a Perpignan fotó fesztiválon; 2015-ben pedig finalista lett a LensCulture Portrait Awards versenyen, számtalan helyszínen volt kiállítva, úgy mint a Műcsarnokban, az Isztambuli Fotóbiennálén, az isztambuli Magyar Intézetben, a tihanyi Artplacc fesztiválon.
Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva