Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivál - 1. nap/csütörtök
Helyszín Balatonfüred, Kisfaludy utca 1
Időpont
A Balatonfüred Nemzetközi Gitárfesztivál Magyarország egyik legjelentősebb gitáros eseménye, mely az elmúlt években felvonultatta a klasszikus zene legkeresettebb gitárművészeit, fiatal versenygyőztes tehetségeit, virtuózait.

2022. június 23. 19:30 Balatonfüred, Kisfaludy Galéria

Edoardo Catemario (Olaszország)

G. Sanz: Suite Espanola
F. Carulli: Sonatina in La maggiore
F. Sor: Introduction and variations on “Malbrough s’en vat en guerre” op. 28
F. Sor: Introduction and variations on “o cara armonia” by Mozart op. 9
Break
G. F. Handel: Suite HW 447
F. Chopin: Nocturnes & Valses
C. Debussy: Claire de Lune

 

Edoardo Catemario gitárművész és tanár Nápolyban született. 5 éves korában kezdte zenei tanulmányait, 11 éves korában adta első szólóestjét.

Rendkívül sokoldalú gitáros, aki nagy repertoár birtokában van: a romantikus (eredeti hangszereken játszott) zenétől a barokkig, a huszadik századtól a kortárs és avantgárd zenéig.

Catemario fellépett Bécsben (a Wiener Musikverein Grosser Saal), Berlinben (a Filharmónia Grosser Saal), Madridban (Auditorio Nacional és Teatro Real), Londonban (Wigmore Hall és St John’s Smith Square), New Yorkban (a Carnegie Hall Weill termében), Melbourne-ben (Sidney Meir Bowl és Town Hall), St. Petersburgban (a Filharmónia Bolshoi termében) Moszkvában (Tchaikowsky Auditorium), Párizsban (Cité de la musique) Buenos Airesben (Colise Theater) Hamburgban (MusikHalle) Valencia (a Konzervatórium előadótermében), hogy csak néhányat említsünk. Számos televízió- és rádióműsorban szerepelt a legnagyobb európai nemzeti televíziós csatornákon, pl. a TV2000, TVE2 (Spanyolország), RTF3 (Franciaország), RAI1 és RAI3 (Olaszország).

Több, számára dedikált művet mutatott be: Eduardo Morales Case-től: “El Kalasha de AValokitesvara”, Alexander Mullenbach-tól a: “Drei lieder”, Mauricio Sotelo-tól: “Cuadernos de Danzas” “Memoirs of a mask” és “Alone” Patrizio Marrone című darabok, Gerard Drozd-tól: “Carpe Diem”, Juan Jose Barron-tól “Concierto de la buena Lluvia”, Daniel Doura-tól: „Sinfonia Argentina” és Roberto De Simone-tól “I racconti di Mamma Orca” című művet.

Edoardo a DECCA Records, az ARTS Music és a Koch Schwann számára készített lemezfelvételeket. Felvételei számos kritikus díját nyerték el, többek között: “A zene öt csillaga” (Olaszország), „A hónap klasszikus CD-je” (Olaszország), a Guitart szerkesztőjének választása (Olaszország), a „Joker of Crescendo” (Belgium) díjakat. 2004 januárjában Giuliani: Concerto n1 című felvétele a BBC Music Magazin mellékelte volt.

Edoardo egyúttal elismert tanár is. Mesterkurzusokat tartott Németországban, Franciaországban, Spanyolországban, Olaszországban, az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Ausztráliában és Ausztriában. 2001 és 2007 között a salzburgi Mozarteum “Nyári Akademia” professzora volt, valamint a londoni Royal Academy vendégművésze, ahová rendszeresen meghívják. A londoni Királyi Akadémia 2018-ban “Tiszteletbeli tagságot” adományozott neki. Edoardo Catemario dolgozta ki a gitárosok és zongoristák zenei hallásképzésének tanítási módszerét, amely az ő nevét viseli (Metodo Catemario), és azóta megszülettek az első “Catemario Akadémiák”, ahol az ő módszerét tanítják.

Catemario a spanyol hangszerépítő iskola nagymestereinek kiváló minőségű hangszerein, Garcia és Simplicio hangszereken játszik. A művész támogatója Walter Franchi (aki feltalálta a regeneratív restaurálást) és Paulino Bernabe hangszerkészítő mester is. 1992 óta használja az RC Classics húrjait, amelynek büszke támogatottja.

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva