Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivál - 4. nap/vasárnap
Helyszín Balatonfüred, Kisfaludy utca 1
Időpont
A Balatonfüred Nemzetközi Gitárfesztivál Magyarország egyik legjelentősebb gitáros eseménye, mely az elmúlt években felvonultatta a klasszikus zene legkeresettebb gitárművészeit, fiatal versenygyőztes tehetségeit, virtuózait.

Ferencsik János Zeneiskola Balatonfüred, Ady Endre u. 13.

Hangszerkiállítás a Gitárfesztiválon! Vas Attila hangszerkészítő gitárjait lehet megcsodálni és kipróbálni.

2022. június 26. 19:30, Balatonfüred, Kisfaludy Galéria

ALEX GARROBÉ (Spanyolország)

E. Sáinz de la Maza: Suite Platero y yo
M. Castelnuovo Tedesco: Variations à travers les siècles op. 71
– – – szünet- – –
J. Manén: Fantasia-Sonata op. A 22
F. Sor: Fantaisie Élégiaque op. 59

 

 

A művészi hagyományokkal rendelkező családból származó művész koncertkarrierje több mint negyven országban alakult ki, a legrangosabb nemzetközi koncerttermekben lépett már fel, többek között az amszterdami Concertgebouw-ban, a párizsi Radio France Auditoriumban, az Auditorio Nacionalban (Madrid), a Palau de la Música Catalana-ban (Barcelona) vagy a Lutowslasky Auditoriumban (Varsó). Első díjat nyert a Fundación Guerrero Gitárversenyen és a Spanyol Musical Youths versenyen.

A modern alkotás és a kortárs zene iránti érdeklődésének eredményeként Àlex Garrobé jó kapcsolatot alakított ki fontos zeneszerzőkkel. számos zeneszerző művét mutatta be koncertjein. Zenekari szólistaként fellépett többek közt Salvador Brotons Mare Nostrum Concerto, Agustín Charles …di un soffio d’aura és Simone Iannarelli Concierto de Petrer című művének bemutatóján.

Àlex Garrobe művészettörténetből és zenetudományból doktorált Barcelonában az Universitat Autònoma Egyetemen, a Centro Superior de Música del País Vasco (MUSIKENE) és a Katalán Zenei Főiskolán (ESMUC) ahol jelenleg a gitár és kamarazene tanszék állását tölti be. Több nemzetközi verseny első díjaját hozták el növendékei. Mesterkurzusokat tartott Bolíviában, Brazíliában, Chilében, Kínában, Kolumbiában, Horvátországban, Dániában, Finnországban, Németországban, Magyarországon, Izraelben, Olaszországban, Japánban, Norvégiában, Mexikóban, Ománban, Lengyelországban, Portugáliában, Oroszországban, Szlovákiában, Szlovéniában, Spanyolországban, az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban.

Kilenc CD-je jelent meg a Harmonia Mundi, Naxos, Opera Tres, Columna Música, Knobloch Music és J.S. Records kiadóknál. Miután meghallgatta a brit zeneszerzőknek szentelt CD-jét, Sir Malcolm Arnold úgy nyilatkozott, hogy: “Mesteri interpretáció”, amihez hozzátette: “Örömteli, ha az ember zenéjét ilyen kiválóan játsszák”.

“…Egyedülálló megközelítés a zenéhez, verhetetlenül elegáns…”. Guitar Player Magazine

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva