„Boglár itt és most” – kiállítás Balatonfüreden
Helyszín Balatonfüred, Honvéd utca 2-4
Időpont
A Galántai György balatonboglári kápolnaműterme 1970-1973 címet viselő kiállítás augusztus 24-ig várja látogatóit a balatonfüredi Vaszary Galériában.

Kik voltak a tiltottak és kik a tűrtek? Talán erre is választ kapunk.

A kiállítást megnyitja: Can Togay, a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa 2023 művészeti és kreatív főtanácsadója

A megnyitó előtt: 15.30-kor Jovánovics György megismétli Fal című akcióművét, amelyet eredetileg 1973. július 1-jén a balatonboglári kápolnában hozott létre.

A megnyitó után: Mélyi József kurátori tárlatvezetése a jelenlévő művészek kommentárjaival.

2023-ban lesz ötven éve, hogy a hatóságok bezáratták a balatonboglári kápolnát, ahol négy éven át csaknem kétszáz művész állította ki munkáit, és számos kísérőprogramot rendeztek. Galántai György 1968 és 1973 között Balatonbogláron működő kápolnaműterme a 20. századi magyar művészettörténet több szempontból kulcsjelentőségű helyszíne és intézménye.

A kiállítás megkísérli a fiatalabb generációk számára is érthető módon kultúrpolitikai kontextusba helyezni a boglári kápolnaműterem történetét a kezdetektől a bezárásig, illetve azon is túl. Hogyan lehetett a szocializmus idején egy kápolna a kortárs művészet helyszíne? Milyen formában létezett, és mit jelentett a 3T? Kik voltak a tiltottak és kik a tűrtek?

A Balatonbogláron kiállított alkotások mellett a Kis Varsó művészcsoport (Havas Bálint és Gálik András) saját szemszögből aktualizálja a boglári kápolnaműterem történetét.

A kiállítás 2023. június 10. és augusztus 24. között látogatható.

Nyitókép: Krausz Andrea

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva