Oláh Kálmán koncert - Parker Jazz Club nyitórendezvény
Helyszín Balatonfüred, Honvéd utca 2
Időpont
A balatonfüredi jazz club nyitórendezvényén, azaz első alkalommal Oláh Kálmán zongorista-zeneszerző lesz a vendég.

Fotó: Dobó László

Az est másik meghívottja Jásdi István, a csopaki Jásdi Pincészet tulajdonosa, a Szerenád a szőlőben és a Mi maradunk című regények írója lesz.

Az 1970-es születésű zongorista-zeneszerző a világ kortárs zenei életének egyik legeredetibb alkotója és legkitűnőbb előadóművésze. A rangos kitüntetésekkel, például Liszt-díjjal, a Szabó Gábor Életműdíjjal, az Artijus Az év zeneszerzője díjjal és Fényes Szabolcs-díjjal elismert művész 2000 óta a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zongora- és zeneszerzéstanára.

Szólistaként és a Trio Midnight nevű, 1990-ben általa alapított formációjával hamar jelentős nemzetközi sikereket aratott, rangos nemzetközi díjak sorát kapta meg jelentős fesztiválokon és versenyeken.

Oláh Kálmán zeneszerzőként is a világ élvonalába tartozó művész: számos nemzetközi, előadóművészi díja mellett 2006-ban megnyerte a legrangosabb amerikai zeneszerzői díjat, a Thelonious Monk Jazz Composers Competition fődíját, amelyet 2006 szeptemberében vett át a washingtoni Kennedy Centerben rendezett, nagyszabású gálán. A zsűri – amelyben olyan világnagyságok döntöttek a díjról, mint Herbie Hancock, Wayne Shroter és Pat Metheny – a több száz mű közül találta Oláh Kálmán Always című kompozícióját a legjobbnak. Ez után jelent meg Oláh Kálmán amerikai CD-je 2007-ben, az Always című albumon Oláh Kálmánnal két világhírű zenész játszik, Jack DeJohnette dobol, Ron McClure bőgőzik.

Legjelentősebb kompozíciói:

A nemzetközi hírű magyar dzsesszzongorista mesterien ötvözi a dzsessz és a klasszikus zene elemeit. Zeneszerzőként első albumának megjelenése óta játssza eredeti darabjait, és készít felvételeket.

Fontos, stílusokon átívelő kísérlete volt, amikor újrahangszerelte Bach, Bartók és Debussy műveit (néhány közülük helyet kapott a Moments from my life címmel megjelent szólólemezén). A koreai GOOD International lemezkiadó jelentette meg a Stuttgarti Kamarazenekarral közösen készített dupla albumát, melyen Bach Goldberg variációi hallhatók, kiegészítve Oláh Kálmán improvizációival.

A lemez sikere után elkészítette a Sketches from Bach Cello suits című lemezét, amelyben eredeti módon dolgozta fel a klasszikus művet, a jazz improvizációs lehetőségeivel kiegészítve. A japán-amerikai MA Recordings lemeztársaságnál megjelent triólemezén (Ellentétek és párhuzamok) a Bach-improvizációkra egy magyar népdalra készült variációsorozat (Variations on a Folk Song) reflektál.

Oláh Kálmán szenvedélyesen feszegeti a zene határait, első egész estés műve a 2001-es Concerto for Symphony Orchestra and Jazz Band. A Passacaglia for orchestra & jazz trio című szimfonikus zenekari darabjánál már a cím is a klasszikus zene és a dzsessz izgalmas ötvözetéről árulkodik.

A belépődíj 2000 Ft és regisztrációhoz kötött, amelyet ezen a linken lehet megtenni.

A belépőjegy tartalmaz minden résztvevő számára egy pohár bort, szörpöt, egy csésze teát, vagy kávét.

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva