Zenés Színház az egész világ-művészeti verseny
Helyszín Balatonfüred, Huray utca
Időpont

ZENÉS „színház az egész világ…”, azaz Országos és Kárpát-medencei Művészeti Verseny az impozáns balatonfüredi helyszínen, két napon át, izgalmas darabokkal, különleges megmérettetésekkel, jó hangulattal és változatos programkínálattal.

„A színház nem földi színtér! A Színház menedék. Csodák világa. Lehetsz ott királynő, császár és szolga, bohóc és kurtizán. Veled ott minden megtörténhet. Meghalhatsz. Újjászülethetsz. A színház: szerelem! Örökké tartó láz.”

A “Musical-re hangolva” Egyesület 2006-ban jött létre azzal a céllal, hogy különböző korosztályú tehetséges gyermekek és felnőttek számára minőségi oktatást nyújtson, illetve segítsen tehetségük kamatoztatásában.

A színházi világ soha nem hagyhatta figyelmen kívül a nézők ízlését, illetve érdeklődésének változásait. A társművészetek eszköztárát bevonó prózai művek mellett az úgynevezett zenés színházi darabok is nagy változáson mentek keresztül az utóbbi években. Az operettek, musicalek, zenés színházi produkciók színvonalas interpretációja komplex ének tánc és színészi teljesítményt igényel a művészektől.

Ez adta az ötletet 2006-ban egy olyan kurzus létrehozásához, ahol a résztvevők ismert, népszerű művészek, zenepedagógusok segítségével ismerkedhetnek meg és sajátíthatják el a zenés színházi műfajok alapjait, stílusjegyeit, betekintést nyerhetnek a háttérmunkába valamint a színház világába.

A kurzuson 2013-óta a musical mellett Peller Károly a Budapesti Operettszínház művésze vezetésével az operett műfaja is helyet kap. A fiatalok nagyon élvezik és szívesen állnak színpadra a népszerű operett dallamokkal. A kurzus csapata felkészítő művészeik segítségével igyekeznek a magyar „Hungarikumot”, azaz az operett műfaját egyre szélesebb körben újra ismertté tenni és megszerettetni a fiatalokkal is.

Cél a tehetségek gondozása, oktatása mellett folyamatos fellépési lehetőségeket biztosítása, ennek érdekében a tanulók nyilvános fellépéseken vesznek részt, ill. koncerteket, musical és operett gálákat szervezünk, amelyekre elismert előadóművészek készítik fel őket.

A kurzust minden évben egy, a musical és operett irodalom gyöngyszemeiből összeállított profi színházi előadás zárja. Ezen előadásoknak kezdetben a Székesfehérvári Vörösmarty Színház, 2011-ben a Veszprémi Petőfi Színház, majd évekig ismét a Vörösmarty Színház adott otthont. Az elmúlt években a Várpalotai Thury-vár impozáns udvarában léphettek színpadra a kurzus fiatal tehetségei. 2015. szeptember 8-án a Budapesti Operettszínház nagyszínpadán telt ház előtt mutatkozhatott be a csapat nagyon nagy sikerrel. A fiatalok és „mestereik” munkáját az ország vezető, prominens zenés színházának, a Budapesti Operettszínháznak igazgatója Lőrinczy György nagy megelégedéssel és tetszésnyilvánítással ismerte el. 2017. november 5-én a kurzus kis csapata dupla, telt házas Operett Gálát adott a Nagyváradi Állami Filharmónia épületében. Varázslatos érzés volt mindkét előadás végén a szűnni nem akaró álló vastaps és az a szeretet, amit a nézőktől és szervezőktől kaptunk!

A felkészítő művészek, pedagógusok számára minden évben fontos, hogy a fiatalok jól érezzék magukat a színpadon, ugyanakkor igényes és kemény munkával készüljenek a kurzust záró profi szintű gála estre. Lelkes, dinamikus, fiatal, de profikat megszégyenítő hozzáállással alkotnak minden évben újat és újat növendékeink. Az előadások végén érezzük igazán, hogy ezért a nemes célért áldozzuk tudásunkat és szakmai életünket.

Az Országos Musical&Operett Kurzus év közben is lehetőséget nyújt a tanulni vágyók számára ismereteik bővítésére a „Musical-re hangolva” Zenés Stúdió, ahol a nyári kurzushoz hasonlóan tehetségeink ének-, tánc- és színészmesterség órákon vehetnek részt. A stúdió célja, hogy a kurzus által nyaranta három hétig tartó intenzív tanulási és gyakorlás lehetőséget a musical és a zenész színház műfajait kedvelők számára év közben is megteremtse. Cél olyan ismeretek átadása a képzésen résztvevők számára, amelyek elsajátításával alkalmassá válnak musical, operett, zenés színházi színészi, táncos előadói feladatok ellátására. A fiatal művészek elemi érdeke a szakmai képzés, hiszen a szerepekért való versenyben csak a kellő technikával rendelkező művészek maradhatnak talpon.

 

Nyitókép: illusztráció/Shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva