Arácsi Népház és Kiállítóház
Helyszín Balatonfüred, Lóczy Lajos utca 62
Az Arácsi Kiállítóház egyike a legrégebbi arácsi épületeknek.

Balatonarács jelenleg Balatonfüred településrésze. A balatonfüredi városközpont Vörös-temploma és Csopak között félúton fekszik, a Tamás-hegy, illetve a Péter-hegy lábánál. Itt működött a posta, ezt követően évekig kihasználatlan volt az épület. A Népház 2010-es felújításakor a Kiállítóház restaurálására is sor került. Az épület padlását tetőtérré alakították, ezáltal az emeleten is kiállítóterek nyílhattak, ahol öt fő téma köré csoportosuló gyűjtések tekinthetők meg.

A Népházban látható gyűjtemények

Schneider Ferenc saját kezűleg válogatott kistérségi ásvány- és kőzetgyűjteménye, valamint Kutas Árpádé, amely minták a világ több tájáról származnak. Schneider Ferenc erdőmérnök volt, így került kapcsolatba a vadászattal, melynek eredményességét a trófeakiállításon tekinthetik meg. A kiállítás nemcsak a hibátlan trófeákat mutatja be, hanem hibás, sérült agancsokat is.

Dr. Cserny Tibor Balatonfürednek adományozott térképgyűjteményének néhány darabját is itt tanulmányozhatják a látogatók.

A Postatörténeti kiállítás a budapesti Postamúzeum gyűjteményének válogatása, amelynek jelentős része Balatonfüred – Balatonarács postaszolgálathoz tartozó tárgyakat tartalmaz.
Az emeleten kapott helyet egy helytörténeti gyűjtemény is, mely leginkább a szőlészettel kapcsolatos tárgyakat mutatja be.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva