Vitorlázeum Balatonfüred
Helyszín Balatonfüred, Vitorlás tér
A múzeum felszereltsége kiváló programot kínál a vitorlázás és hajózás tudománya, a hajók kialakítása iránt érdeklődő látogatóknak.

Egy modern technikai felszereltséggel, több elemében innovatív és egyedi megoldású látogatóbarát kilátótérrel kíván emléket állítani a balatoni vitorlássportnak, a vízen közlekedett egykori nagyhírű hajóknak és hajósaiknak a Vitorlás étterem felső szintén. A kialakítandó szimulátorral, kép és hanganyagokkal, kiállított eszközökkel például megismerhetővé válik egy balatoni vihar érzése a vizet járó vitorlásban, navigálási, vagy éppen csomózási ismeretek lesznek elsajátíthatóak.

Vitorlástörténeti interaktív kiállítás – A Balaton-part egyedülálló látványossága

A balatoni vitorlázás történetét szemléletesen, játékosan bemutató kiállítótérben a szokásos vitrineket különböző élményelemek váltják fel. Szimulátor révén kipróbálható a viharos Balatonon vitorlázás, elsajátíthatók a navigálási, illetve a kötélcsomózási ismeretek. Lehet gyakorolni a vitorlafelvonást, vagy gyönyörködni a panorámában a kiállítást körbeölelő teraszról.

Balaton terem

Az intelligens látogató-felismerő rendszer segítségével megismerhetjük a balatoni vitorlázás történetét, a vitorlázás korszakait. Az érintőkijelző-padló minden megszámozott kockája egy videót rejt, mely akkor indul el, ha ráállunk. A belépéskor kapott tájékoztatóban szerepel a 40 rövidfilm címe és témája, hogy kedvünkre böngészhessünk a vitorlázás múltja és jelene között.
Az úgynevezett medenceasztal kreatív elfoglaltságot biztosít a gyermekek számára: kis vitorlások készíthetők, melyek a foglalkoztató asztal tavacskájában ki is próbálhatóak. Ezen kívül lehetőség van különböző kötélcsomózási technikák elsajátítására felnőtteknek és gyermekeknek egyaránt.

Kezdetek terme

A terem a balatoni vitorlázás kezdeteit mutatja be, fotók, tárgyi emlékek segítségével, melyek tablókba rendezve nyújtanak érdekes információkat az érdeklődőknek. A legtöbb Kékszalag-győzelemmel büszkélkedő Tramontana hajó eredeti darabjaira függesztett könyvek között böngészhetünk, valamint a kötélfelvonás gyakorlásával betekintést nyerhetünk az épület és a hajógyártás történetébe, mely 1867-ig nyúlik vissza.

Túrahajók terme

A Balatonon használt túrahajók típusait és népszerűségét bemutató terem. A tablókon láthatóak a hajók leírásai, használati módjai, valamint túrahajó modelleket (Star és Cirkáló) is találunk a hozzájuk tartozó leírásokkal.

Kékszalag terem

A nevezetes Kékszalag vitorlásverseny történetét, működését és a szabályzatát bemutató helyiség: a tárlókban a versenyhez kapcsolódó tárgyak, dokumentumok és a győztes hajók leírásai láthatóak. Itt kaptak helyet azok a médiaboxok is, melyek segítségével a Balaton-teremben ízelítőül szolgáló rövidfilmek narrációval ellátott, hosszabb, teljes változatát tekintheti meg a látogató.

Versenyhajók terme

A balatoni versenyhajók típusainak leírása, használata és népszerűsége, különböző hajótípusok találhatóak a tablókon és a tárlóban. A legendás 22 m2 Binnenjolle versenyhajó modelljét is láthatjuk, amely német fejlesztés ugyan, de rendkívül rövid idő alatt az egyik legnépszerűbb versenyhajó lett a Balatonon. Készült egy különleges 22-es is, amelyet a lekerekített formái miatt „Szappanhajó”-nak is neveztek.

Viharszoba

Egy egyedülálló eszköz, a viharszimulátor segítségével átélhető a viharos Balatonon vitorlázás élménye. A lélegzetelállító körpanorámát valósághű vizuális és audioeffektek teszik teljessé. A 3 felnőtt vagy 5 gyermek befogadására képes szimulátor használatához kezelőszemélyzet szükséges.

Élményterasz

Az úgynevezett élményteraszon kipróbálható játékok betekintést nyújtanak a balatoni vízi sportok világába. Megtapasztalható többek között a szörfözés („Szörfözés szárazon”) és a kikötés élménye, de a vitorlások kormányozása, irányítása is megismerhető a „Kormányt fordíts!” játék által.

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva