2019.08.08. 20:00
A befejezetlen skót mámor, ezúttal Balatonfűzfőn
Kökényessy Ágnest meghatotta, hogy Magyar Érdemrend Lovagkereszttel tüntették ki.

Kökényessy Ágnes édesanyja, Dávid Ágnes a József Attila Színház színésznője, édesapja, Kökényessy Ferenc televíziós rendező volt. Gyerekkorában a Magyar Rádió Gyermekkórusában énekelt. A Skót mámor vígjáték előtt beszélgettem vele Fűzfőn.

Szinkronizálni nagyon fiatalon kezdett. Hároméves volt, még olvasni sem tudott és egy széken állva az asszisztens súgta a fülébe a szöveget. Ez volt a Mikrobi című sorozat, ahol Pepét szinkronizálta. Majd sorra jöttek az ifjúsági és mesefilmek. Sophie Marceaut kamaszkorában, A házibuli folytatódik című filmben szinkronizálta első alkalommal, és azóta is többször az ő hangján szólal meg magyarul. Gyakran kölcsönözte a hangját Kelly Prestonnak, Reese Witherspoonnak vagy Alyssa Milanonak. A népszerűséget Jennifer Aniston hozta meg számára, akit a Jóbarátokban szinkronizált, és kevés kivétellel azóta is mindig ő szinkronizálja.

– Régebben a magyar szinkron valóban világhírű volt, de mostanában a minőség rovására mentek a dolgok, mindez az anyagi hiányosságok miatt. Nem akarok senkit megbántani a kollégáim közül, de többen úgy vélik, hogy ez nem egy szakma. Nekem viszont örömet jelent, ha olyan hírességeket szinkronizálhatok, mint például Jennifer Aniston. Azt a mai napig fenntartom, hogy egy film sikerességén, egy jól sikerült szinkronhang sokat tud lendíteni – kezdi a beszélgetést a csengő hangú, bájos színésznő, aki elmondta, hogy nagy megtiszteltetés volt számára, amikor 2018. március 15-én, kiemelkedő színvonalú munkájáért megkapta a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét.

Ez a nemes kitüntetés meghatotta és a mai napig szívesen emlékszik vissza arra a napra. Úgy véli, mindezt a Reformáció 500 évének köszönheti, hiszen az erdélyi protestáns történelem egyik legfontosabb női alakjáról szóló monodrámát, Kocsis István drámaíró Árva Bethlen Kata című darabját játssza nagy sikerrel, mely a legkedvesebb szerepei közé tartozik.

– Ez egy fantasztikus darab, nagyszerű feladat. Egy igazán jelentős személyiségnek az életét kell bemutatni 16 éves korától a haláláig, a naplói és levelezései alapján. Nagyon sokat készültem rá, hiszen hetven percen keresztül folyamatosan beszélek. Nem az egész írást játsszuk, csak a legizgalmasabb részeket, hiszen minden részlet nem férne bele.

A közösségi ház udvarán a Skót mámor vígjátékot adták elő, de sajnos a hirtelen jött vihar, zápor félbeszakította a színdarabot, melyet a közönség nagyon élvezett. Kökényessy Ágnes bízik abban, hogy egy másik alkalommal eljátszhatják a darabot, melyben két sikeres és jómódú, látszólag boldog házaspár egy feledhetetlen estéje tárul elénk. A két nővér és annak férjei születésnapi vacsorára készülnek, amiből persze nem lesz semmi.

Az események előrehaladtával kibontakozik a szereplők valódi személyisége, mindenki kiteregeti a saját, és másik szennyesét. Mindenki önmagába feledkezve keres, kutat, vitázik, harcol és felad, elutasít és beismer, prédikál és álmodozik egy szebb jövőről, ami egész életünkben egy karnyújtásnyira van tőlünk, mégis elérhetetlen marad, mint egy délibáb.

Forrás: Szendi Péter/ veol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva