Kovács Erika / veol.hu | 2020.06.01. 12:00
Balatonfűzfő és Balatonalmádi között panorámás bicikliutat adtak át
Hozzájárul a Balatoni Bringakör felújítása is ahhoz, hogy minél többen jöjjenek a Balatonhoz, hangsúlyozta Kontrát Károly, a térség országgyűlési képviselője csütörtökön, a Balatonfűzfő és Balatonalmádi közötti, 1,3 kilométeres szakasz átadásán, ami 57 millió forintba került, amelyről páratlan kilátás nyílik a tóra.

Az ország egyik legfontosabb kerékpárút rendszere a Balatoni Bringakör, amely a kormány döntése szerint 2019 és 2021 között teljesen megújul, és új szakaszok is épülnek. Ezzel a programmal újult meg a Balatonfűzfő és Balatonalmádi közötti, 1,3 kilométeres szakasz, derült ki Kontrát Károly köszöntőjéből.

– A kerékpározás egészséges, és ezzel védjük a környezetet is, fogalmazott a képviselő, aki bízik a teljes bringakör megújulásában. Ez fontos, mert a járvány után reményei szerint egyre többen jönnek a Balatonra. Kontrát Károly örömmel szólt arról, hogy sikeres volt a védekezés, és most az újranyitás a feladatunk, különös tekintettel a gazdaságra, amelyben meghatározó szerepe van a turizmusnak.

Fekete János, Magyar Közút Nonprofit Zrt. Veszprém megyei igazgatója kiemelte, 2018 tavaszától a közutas társaság üzemelteti az országos kerékpárút hálózat külterületi szakaszait, köztük a Balaton bringakört is. A belterületi szakaszokat továbbra is önkormányzatok kezelik – írta a veol.hu.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával idén 300 millió forint jut a legrosszabb szakaszok felújítására, amelyből a Balatonfűzfő és Balatonalmádi közötti szakasz is megújult, összesen 57 millióból. Az igazgató szólt az idén várható többi bringaút felújításáról is. Ez történik Zánkán, az Erzsébet-tábor környékén, Balatonszepezd és Szepezdfürdő-, Ábrahámhegy és Badacsonyörs-, valamint Balatonederics és Veszprém, illetve a zalai megyehatár között. Veszprém megyében összesen négy kilométer kerékpárút felújítása fejeződött be a napokban, 200 millió forintból.

Tavaly a közút tíz, balesetveszélyes fahidat is megújított ezeken az utakon. Szanyi Szilvia, Balatonfűzfő polgármestere üdvözölte a felújítást, majd a további, bringás terveikről utalt a tobruki beruházásra, és a balatonfűzfői kerékpárútra, ami a parti sétány mellett húzódik, és nemsokára átadják.

– Jó lehetőség a kerékpározás, mert így lehet látni, milyen gyönyörű a Balaton. Másfelől a kerékpáros turizmus tavasszal és ősszel is sok vendéget csábíthat a tó mellé – mondta.

Lajkó Frigyes alpolgármester reményei szerint, aki maga is gyakran kerékpározik a balatoni bringa utakon, a felújítások a jövőben is folytatódnak.

Nyitókép: Balogh Ákos/Napló
Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva