Kovács Erika/veol.hu | 2022.04.03. 08:00
Ilyet még nem hallottál: ellopták a vitorlásiskola hajóját
A világháború óta nem hallott eset történt meg március 31–én: eltűnt egy balatoni ikonikus vitorlás, derült ki Stricz Tamás közösségi oldaláról. Döbbenten és értetlenül áll a történtek előtt, a balatonfűzfői vitorlásiskola tulajdonában lévő hajón már több százan szereztek képesítést.

Stricz Tamás, aki hivatásos hajós, vitorlásoktató, versenyző, közölte továbbá, ez a vitorlás az első Magyarországon épült Soling típusú, tőkesúlyos osztályhajó, azaz versenyvitorlás, mely osztály 30 éven keresztül határozta meg az olimpiai vitorlázást. A hajó, mely eltűnt, a balatonfüredi hajógyárban épült 1972-ben. – A tőkesúlyos, egytonnás, nyolcméteres hajók nem szoktak csak úgy eltűnni, eddig még nem tűnt el egy sem, de másmilyen tőkesúlyos sem a Balatonon. Ezt a hajót az állvánnyal együtt csakis daruval és/vagy hajószállító trélerrel lehet mozgatni, illetve helikopterrel – fogalmazott Stricz Tamás. Hozzátette, a hajó neve Chance, lajstromszáma: H–27291, vitorlaszáma M1, azaz Magyarország 1. A hajó a balatoni vitorlázás történetének egyik kiemelkedő képviselője.

 

Stircz Tamás_facebook

A hajó, amit a Magyar Vitorlás Szövetség ajándékozott egy balatonfűzfői vitorlásklubnak, számtalan vitorlásversenyen, többször a Kékszalagon is teljesítette a távot az építése óta eltelt 50 év alatt. Jelenleg egy több mint két évtizede működő balatonfűzfői vitorlásiskola tulajdonában van, mely a nemzetközi kishajóvezetői képesítés megszerzését érintő tanfolyamokon oktató– és vizsgahajóként használta. A hajón több százan szereztek képesítést, tették meg az első lépést a vitorlázás felé. Jelenleg téli álmát aludta egy telephelyen, most tették volna vízre.

– Aki tud valamit a hajó hollétéről, látta valahol, vagy használható információval rendelkezik, segítsen, legyen szíves! Vagy csak beszéljen róla másoknak, említse meg ezt a rendhagyó és szomorú történetet. Szerinte előre eltervezhették az elszállítását. A hajót az állvánnyal együtt ugyanis csak hajószállító trélerrel, esetleg daruval lehetett elszállítani, ami meglehetősen látványos.

Stircz Tamás_facebook

Bartók Judit megyei rendőrségi szóvivő azt mondta, feljelentés érkezett hozzájuk arról, hogy feltehetően február 25. és március 31. között tűnhetett el az állványon lévő hajó, egy balatonfűzfői cég telephelyéről. A vitorlást állvánnyal együtt vitték el. A történtek után lopás miatt büntetőeljárás kezdődött a Balatonalmádi Rendőrkapitányságon.

 

Forrás: veol.hu
Nyitókép: illusztráció, Mészáros Annarózsa/likeBalaton

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva