B. Virág Rita/veol.hu | 2022.04.30. 14:00
Megmentették a fűzfői parti sétányt
Veszélybe került volna a nemrégen megépített parti sétány, amennyiben nem tett volna a helyi önkormányzat sürgős lépéseket a part védelmének érdekében.

– A Balaton vízszintjének szabályozás szerinti megemelése és a viharos időjárás következtében a partmenti rész úgynevezett elhabolódása kezdődött. Több fa kidőlt, a partfal megtámasztása jelentős mértékben csökkent. Ráadásul a hullámok a part vonalában évente nagyjából egy métert is elmosnak, így ha idén nem végezzük el ezeket a munkálatokat, veszélybe került volna az uniós forrásból épített parti sétány is. A helyreállítás során a szakemberek cölöpökkel támasztották meg a partfalat és fákat telepítettek, amelyek gyökérzetükkel segítenek megtartani a kívánt állapotot – ismertette Szanyi Szilvia, városvezető az átalakítást.

Parti sétány Balatonfűzfőn.
Fotó: veol.hu

 

A munkálatokra a kormány azonnali felhasználású forrást biztosított, mintegy 85 millió forintot. A helyreállítás során 43 fát ültettek el, ebből tizenöt háromszor iskolázott égerfa egy helyi lakos adománya volt. További fák telepítését tervezi az önkormányzat, amit mihamarabb szeretnének megvalósítani.

Az önkormányzat kérvényezte a Magyar Államtól a kikötő területén található két ingatlan önkormányzati tulajdonba adását, erre azért volt szükség, mert ezek közvetlen vízkapcsolattal rendelkeznek, és a város csak így tudja érvényesíteni a mederhasználathoz való jogait. Vagyis a tulajdonjog megszerzésével a helyi civil szervezetek, többek között a horgászegyesület számára is biztosított lesz a kikötőhasználat, a víz megközelítése.

Balatonfűzfőn klímabarát közterületi fejlesztésekbe is belekezdtek: új találkozópontot építenének, amely családi, baráti, közösségi összejövetelek helyszínéül is szolgálhat. A megvalósuló beruházás területe, a Gyári, a Bajcsy-Zsilinszky út és a 71-es főút közötti és a körforgalom melletti rész csodás természeti adottságokkal rendelkezik, itt lehetőség nyílik majd a sportolásra, az egészségmegőrzésre, a szabadidő hasznos eltöltésére.

A projekt egy újabb klímastratégiai cél megvalósítását is szolgálja, az önkormányzat az odalátogatók kényelmének biztosítása mellett a lakosság klímatudatos szemléletét kívánja befolyásolni, formálni. A több mint 29 millió forintos beruházásból a Balaton Fejlesztési Tanács több mint 19 millió forintot vállalt át. Sőt, a zöldfelület rendezésével, a gyalogosforgalom és az emberi jelenlét eredményeként a terület közelében garázdálkodó vadállomány visszaszorulására is számítanak.

– A kültéri fitneszpálya mellett egy kerékpáros pumpapálya is épül. A pálya 850 négyzetméternyi területet tesz ki, 143 méter hosszú lesz, és az Aktív Magyarország program Országos Bringapark pályázatnak köszönhetően épül meg mintegy 40 millió forintból – mondta el Szanyi Szilvia. A munkaterületet már át is adták, csütörtökön nekiláttak a szakemberek.

Forrás: veol.hu
Nyitókép: veol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva