veol.hu/Szendi Péter | 2021.05.29. 10:00
Szappanból készít virágokat a fűzfői tanárnő
Polyák Polett a Báró Wesselényi Alapítványi Iskola második és harmadik osztályának osztályfőnöke. Vallja, hogy egy tanítónak mindenhez értenie kell. A karantén ideje alatt kezdett el szappanvirágokat készíteni.

– Nem elég szeretni a gyerekeket. A szeretet mellett tudnunk kell jól és értelmesen tanítani, gyermekcipőket bekötni, odahajolni és lehajolni sírós és elkeseredett tanítványunkhoz. Ezt a munkát végzem tizennyolc éve, a helyi iskolában pedig két és fél éve. Munkám során mindig nagyon kedveltem a technika tantárgyat, amelynek művelése során a pici gyermekkezek alkotásokat hoznak létre. Az elkészült tárgyakban, gyermekszintű műalkotásokban benne van a gyermeki lélek – kezdi a beszélgetést Polett, akiben a tavalyi karantén idején fogalmazódott meg, hogy alkotni szeretne. Maradandót, olyan tárgyat felmutatni, amit ízlése szerint formálhat.

Polyák Polett szappanból készített virágcsokraival
Fotó: Szendi Péter

Volt kolléganője korábban szappanfőzéssel foglalkozott. Mióta gyermekét hordozza, nem viseli el a szappanfőzés illatát. Félretette a már elkészített szappanvirágait, alapanyagait és eszközeit. Polett megvette tőle a szükséges eszközöket, és alkotni kezdett. Elkészültek az első szappanvirágok, amelyeket feltett a közösségi oldalára. Sok dicsérő hozzászólást kapott, ami jó érzéssel töltötte el, és ekkor határozta el, hogy komolyabban foglalkozik ezzel. Férje mindenben támogatta, nagyon sokat köszönhet neki.

A szappanvirágok alapanyaga egy kilogrammos szappantömb, mely növényi alapú. A tömbszappant kisebb darabokra aprítja, majd főzi és egyéni ízlés szerint bőrbarát festékanyaggal színezi. A folya­mat közben néhány csepp illóolajat ad hozzá. Ezután a meleg folyós masszát szilikonformákba önti, mely kihűlést követően el- nyeri végső alakját. A leírt folyamat nagyon egyszerűnek tűnik, ám komoly odafigyelést, állandó ellenőrzést és némi ügyességet kíván. Ezt követi mindaz a munka, ami még inkább egyedivé teszi a szappanvirágokat. Egy kompozíció készül, amihez nem mindegy, hogy mi lesz a tartóelem. Pici faláda vagy kaspó.

Fotó: Szendi Péter

– A virágokat hordozó ládákat kibélelem, majd egyéni elképzelésem szerint – szín, méret és virágfajta – elhelyezem benne a virágokat. Ha az előzőekben felsoroltak megtörténtek, következik a további díszítés, melyhez többféle színű és anyagú organza áll rendelkezésemre. Mindig az a legfontosabb, hogy a fejemben összeálljon az adott csokor színe, illata, formája. Az elkészült művek többcélúak, hiszen betölthetnek dekorációs szándékokat, ám akinek kedve tartja, tisztálkodásra is használhatja – avat be a szappanvirágok készítésébe Polett, miközben elkészül néhány csokor, melyek igazán tetszetősek és egyediek.

Forrás: Veol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva