2018.08.06. 08:00
20 féle gombóc közül választhattunk
A hagyományos túrós és szilvás mellett különleges zöldséges, húsos, sós és édes változatokat is lehetett kóstolni a Gombócfesztiválon.

A településen 12. alkalommal rendezte meg az egész napos programot a Vendégváró és Gasztronómiai Egyesület (VeGasz). A Közösségi háznál délelőttől kora estig gyerekprogramok és kulturális műsor is várta az érdeklődőket.

Összesen mintegy kétezer gombóc készült a nap során, nagyobb részét helyi magánszemélyek főzték, valamint nyolcszáz darab érkezett egy cég felajánlásával. A látogatók mintegy húszféle gombóc közül választhattak: készült szilvás, túrós, sajtos-kapros, almás, zöldséges, káposztás, polentás, spenótos, virslis, húsos, sajtos-baconos, mákosgubás, füstölt sajtos, szilvalekváros, baracklekváros, laktózmentes és vegán gombóc is. Emellett az egyesület fasírtgombócát is megkóstolhatták az érdeklődők. A helyi civilek saját maguk vásárolták az alapanyagot és készítették a gombócokat, az eladott ételekből befolyt bevételből a színpadi programokat finanszírozzuk, mondta Molnár Eszter, a VeGasz elnöke.

A rendezvényen kora délután kiosztották a legfinomabb változatnak járó Aranygombóc-díjat, amelyet a Felvidékről érkező Csepregi Éva nyert el, aki füstölt hússal töltött gombócot készített gombamártással. Az ételeket a díj alapító tagjai, Horváth Mónika és Horváth Irén, továbbá Marton Béla polgármester és Szőke András filmrendező bírálták. Idén először meghirdették a gombócos ételek főzőversenyét is, amelynek győztese Surman Jánosné vezetésével az Inárcsról érkezett csapat lett egy alföldi halgombócos spárgalevessel. A korábbi évekhez hasonlóan a rendezvényen műsort adtak Balatonfűzfő szlovákiai testvértelepüléséről, Nagycétényről érkezett kulturális csoportok, valamint idén először a lengyelországi testvérvárosból, Smigielből érkezett vendégek által készített ételeket – sziléziai galuskát és zöldséges húsgombócot – is meg lehetett kóstolni.

A délután során Szőke András stand-up műsort adott, és színpadra állt Majsai Gábor énekes. a Buborék együttes és a Sramlikings. A programot este utcabál zárja a Summer Band fellépésével.

 

Forrás: veol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva