likeBalaton.hu | 2021.07.03. 16:00
Zöld hajók a Kékszalag távján - Ez a Türkiz Grand Tour
Kenese-Keszthely oda-vissza, vagyis lényegében a Kékszalag távjával felérő teljes tókerülés elektromos hajóval? Igen, lehetséges! Ezt fogják bebizonyítani az első e-hajós távolsági túra résztvevői.

A legkitartóbb balatoni elektromos hajósok ugyanis a Balatonfői Yacht Club szervezesében augusztus első hétvégéjén lezajló Zöldszalag Regatta előtt egy különszámban is próbára tehetik magukat: a Balaton
körbehajózásával kiérdemelhetik a Türkiz Grand Tour jelvényt, amely a hajójukra ragasztva igazolja, hogy ők már megcsinálták a Kékszalag teljes távjával felérő túrát.

Éppen 10 évvel ezelőtt teljesítette először a Konnektor nevű Wia 345-ös a Kékszalag versenytávjával felérő teljes tókerülést egyetlen feltöltéssel a Balatonfői Yacht Clubból indulva, a keszthelyi partot érintve és vissza Keneséig, 22 óra 58 perc alatt. Ezt a bravúrt ismételhetik meg a Türkíz Grand Tournak elkeresztelt tókerülés résztvevői az idei Zöldszalag Fesztivál nulladik napján, augusztus 5-én.

A menet az elektromos hajók versenyének otthont adó BFYC-ből indul, és oda is érkeznek majd a résztvevők.

A rendezők invitálnak mindenkit, aki csak kedvet érez, hogy akár saját otthoni kikötőjéből kiindulva, vagy akár a visszaúton csatlakozzon a mezőnyhöz. A befutó várhatóan másnap, augusztus 6-án dél körül várható. Másnap délben pedig indul a mind több hajót felvonultató hagyományos Zöldszalag Regatta a Balaton keleti medencéjében.

– A teljes tókerülés ötlete onnan jött, hogy 10 évvel ezelőtt, amikor az első Zöldszalag Regattát rendeztük meg, azt szerettük volna bizonyítani, hogy az elektromos hajók képesek megkerülni a keleti medencét egyetlen feltöltéssel. Akkoriban ez még viszonylag nagy dolog volt – bár a többségnek sikerült –, de a technika gyors fejlődése miatt ez már nem olyan nagy kihívás, mint egykor volt.

Alighanem az elektromos hajók versenyének a jövője is a teljes tókerülés teljesítése lehet, ezért hirdettük meg hagyományteremtő céllal ezt a túrát. Maga a Türkiz Grand Tour elnevezés is innen jött: utalni szeretnénk rá, hogy a zöld hajók teljesíthetnék akár a Kékszalagot is. A kék és a zöld elegye pedig a türkiz – mondta el Viszkei András, a Zöldszalag Regatta ötletgazdája.

Az augusztus 5-én 12 órakor, a BFYC előtti vízterületről induló, majd a keszthelyi partok érintése után oda visszatérő közös túra nem verseny, a cél a közös hajózás élménye.

Ugyanakkor bizonyos értelemben nyerhetnek is az indulók, hiszen a teljes távot teljesítők kiérdemlik a Türkiz Grand Tour jelvényét, amely a hajójukra ragasztva jelzi, hogy a kapitány és hajója képes teljesíteni a legnagyobb balatoni kihívásokat is.

A Türkíz Grand Tour beérkezése utáni másnap, azaz augusztus 7-én délben pedig rajtol az immár 10. alkalommal megrendezett Zöldszalag Regatta a Balatonfői Yacht Club kikötőjéből.

A Zöldszalag Regattáról
Az idén augusztus 7-én megrendezendő, immár 10. Zöldszalag Regatta a balatoni elektromos hajósok nagy versenye, amelyet először 2012-ben bonyolított le meg az ötletgazda Balatonfői Yacht Club
vezetősége. A rendezvény instant sikernek bizonyult, hiszen az akkori balatoni e-flotta majdnem egyharmada rajthoz állt az egyszerre játékos és komoly futamon. A verseny azóta évről évre egyre több résztvevőt vonz a Balaton minden kikötőjéből Kenesére, ahol is több száz zöld hajós tölt együtt egy remek hangulatú hétvégét, esténként a vacsora és a zenés programok mellett ismerkedve, beszélgetve, tapasztalatokat cserélve egymással.
A 9. Zöldszalagon indult és kategória-győzelmet aratott Vándor Róbert, a 2020-as Kékszalag győztese is, így ő az első olyan hajós, aki a vitorlások és az elektromos hajók legrangosabb versenyét is
megnyerte már.

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva