likebalaton.hu | 2021.06.11. 12:00
Algásodást jeleztek a Balaton északnyugati partjainál
Algásodást jeleztek a Balaton északnyugati partjainál, de a pár nappal ezelőtti magas értékek már normalizálódtak.

Algásodást jeleztek a Balaton északnyugati partjainál, de a pár nappal ezelőtti magas értékek mára normalizálódtak. A tipikusan vízfelszínen, partközelben megjelenő kora nyári kékalga pár nap alatt eltűnt, majd kedden ismét felbukkant, ezért szerdán vízmintákat vettek a kutatók a keszthelyi és a szigligeti medencék több pontjáról, ahol már 22-23 Celsius-fokosra melegedett a tó vize.

– Pár napja Balatongyörök partjainál tapasztaltuk a fonalas kékalgák elszaporodását. A vízmintákból esetenként ki is mutattuk a fürdőzéshez megengedett 50 mikrogramm/liternél 25-50 százalékkal magasabb A-klorofill-koncentrációt, amely az algásodás fő mutatója – mondta Somogyi Boglárka, a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet főmunkatársa a vízmintákkal kapcsolatban.

Érdekel a klímaváltozás Balatonra gyakorolt hatása? Itt még több információt találsz a témában.

Kotróhajó algavirágzás idején a Balatonnál
Fotó: Varga György/MTI

 

Egyelőre eltűntek az algák a szeles időjárás következtében

A kutatási eredmények szerint mindenhol már csak 3-5 mikrogramm/liter volt az A-klorofill-koncentráció, ami azt mutatja, hogy a szeles időjárás hatására eltűntek az algák, de visszatérhetnek. A mostanihoz hasonló algásodás visszatérő jelenség a Balaton partjainál, de tavaly és a korábbi években inkább július elejére volt jellemző.

Ez a fonalas kékalga nem az a faj, amelyik 2019-ben a nagy algavirágzást okozta, de mint a fonalas kékalgák többsége, időnként termelhet toxint. Az elmúlt időszak műholdas felvételei szerint a tó közepén sehol nem volt eddig algásodás.

– Egyelőre nincs elegendő adat és megfelelő monitoringrendszer arra, hogy ezt modellezni lehessen, előrejelzést készítve. A hosszú évekig tartó kiváló vízminőség után két évvel ezelőtt mindenki számára váratlanul robbant be egy nagy algavirágzás, ami tavaly nem ismétlődött meg. Meglátásunk szerint

az algák táplálékául szolgáló foszfor jelen van a Balaton üledékében, de az, hogy milyen mértékben szabadul fel, alapvetően az időjárástól függ

– fogalmazott a kutató.

Algafoltok a Balatonon
Fotó: MTI/Varga György

További algavirágzás várható, ha marad a nagy meleg

Annyi tudható, hogy ha 4-7 napig is kitart a szélcsendes nagy meleg, az kedvezni fog egy újabb algavirágzásnak. Most, a kora nyári időszakban inkább lokális, part menti algásodára lehet időnként számítani, ami kisebb szél hatására el is tűnik.

 

Elferdítik a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. kutatási jelentését?

– Nem a horgászok által felhasznált etetőanyag okozta a 2019-es algavirágzást – mondta Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. vezérigazgatója, Balatonért felelős miniszteri biztos korábbi sajtótájékoztatóján. Azonban a vezérigazgató szerint a napokban több hírportál is elferdítve, esetleg hamis címmel ellátva hozott nyilvánosságra írásokat a Balatonba horgászok által bejuttatott csalogatóanyagok vízminőséget befolyásoló kutatási munkájáról.

Olvasd el itt az interjút!

 

Nyitókép: Algásodó víz Keszthelynél 2020-ban
Fotó: Szaniszló Hajnalka

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva