Péter B. Árpád / zaol.hu | 2021.03.20. 12:00
Balatongyörökön él és dolgozik a magyar James Bond
Magyarország érdemes művésze díjat kapott a nemzeti ünnep alkalmából a tiszteletbeli zalainak számító Kautzky Armand, akit a hír a Balatonnál, nyaralójában ért. A györöki ház most az otthona és a munkahelye is egyben.

A Jászai Mari-díjas színművész, szinkronszínész azt mondja, minden dicséret, kitüntetés mérföldkő az ember életében, ami megállásra, visszanézésre késztet. Kautzky Armand három sikeres évtizedre pillanthat vissza, de leszögezi: ezzel együtt rögtön előre is tekint, „mert ez az elismerés felelősséggel jár, a címnek meg kell felelni a közeljövőben is”.

Kautzky Armand a Szépkilátónál. A balatongyöröki nyaraló a második otthona lett

Felvetjük, a nagy színészeknél van egy tipikus „fejlődési sor”: Jászai Mari-díj, érdemes művész cím, majd a kiváló művész titulus…

– Nem én tervezek, hiszen a díjakat adják az embernek, s minden elismerés fontos – fogalmaz Kautzky Armand. – A jelen viszont az, hogy már nagyon hiányzik a közönséggel való találkozás, a színház.

Ennek a kitüntetésnek most talán azért is van nagy értéke, mert a mindennapos közvetlen visszajelzés, a taps elmarad ebben a fránya időszakban.

A színművész leszögezi, bár életének fontos része a szinkron, a televíziós és a rádiós munka (volt állomáshangja egy zalai rádiónak is), de azért prózai színészként számára a színház az elsődleges. Ám ahogy onnan kilép, jön a többi feladat, közöttük pedig nem lehet sorrendet, rangsort felállítani – és szerencsére nem is kell. Úgy fogalmaz, mindig azt szereti, amit éppen csinál, de a színház a legösszetettebb, legkomplexebb szerelem az életében.

Balatongyörökön él és alkot

Kautzky Armand Balatongyörököt második otthonának tartja, majdnem húsz éve van itt házuk, s ha csak tehetik, főleg nyáron, ez az életük fő színhelye. A nyaraló a pandémia idején felértékelődött: ide költöztek, mivel nincsenek színházi előadások, nem kell Budapesten vagy az ország más városában jelen lennie, a mikrofon és a számítógép pedig lehetővé teszi, hogy innen adja a hangját vállalt feladataihoz.

– Minden nap élvezem ezt a csodálatos környezetet – teszi hozzá, jelezve, a nyugat-balatoni térség befogadta, és szívesen vállal minden olyan felkérést, ami innen érkezik. Az elmúlt években sokat találkozhattak vele a hévíziek és a keszthelyiek is különféle programokon. – Elsősorban pihenni jövök ide, de azért nyáron is van nálam egy fellépő ruha. Néha még jól is esik a strandpapucsos, lazulós időszakban felvenni azt, és részt venni irodalmi esten, vagy konferálni egy városi ünnepségen.

James Bond persze nem maradhat ki ebből a beszélgetésből sem. Kérdezzük, tud olyan ütemben levegőt venni, mint Pierce Brosnan?

– Körülbelül húsz éve szinkronizálom őt, és akár már csukott szemmel is tehetném, hiszen ismerem, valóban, a lélegzetvételét, a gondolkodásmódját, a különböző megoldásait, vígjátékban és drámában egyaránt. Ő az egyik kedvencem Tom Cruise és Ralph Fiennes után.

Forrás: zaol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva