Mihály Szilvia | 2021.10.16. 08:00
Szerelemdombon keresztül vezet a túraút a csúcsra
A Szerelemdombon keresztül vezet a túraút a Balatongyörök felett magasodó kilátóba, akár romantikus túrára, akár családi kirándulásra is tökéletes helyszín.

Hűvösebb időben se maradj otthon, bár strandolni nem lehet, a Balaton környéki kilátókból egy egész más perspektívából ismerheted meg a tavat. Balatongyörök felé haladva már a 71-es úton autózva láthatók a fából készített magaslatok.
Az őszi erdő már önmagában is ezernyi élményt nyújt, a Keszthelyi-hegység csúcsairól a kilátás is pazar.

Pazar látvány
Fotó: Mihály Szilvia

A Batsányi kilátóba a Bélapi pihenőből indultunk el. Ide a 71-es út körforgalmából a Mogyorós úton juthattok el, parkolni is lehet, de gyalog és bicajjal is érkezhettek, a település központjától nagyjából másfél kilométerre fekszik a több túraútvonal találkozási pontja. Az út kissé kátyus lesz, óvatosan vezessetek, és ne porozzátok be a gyalogosokat.

A kissé meredek úton a kicsik is könnyedén feljutnak
Fotó: Mihály Szilvia

A pihenőhelytől helyenként kaptatósabb úton jutottunk el a kilátóhoz, kicsivel több mint három kilométeres az oda-vissza séta, ezt kisgyerekekkel is meg lehet tenni, nagyjából 120 méteres a szintkülönbség.
A túra során őszi termések között megbújó gyíkokat is kerestünk és erdei madarakat is kémleltünk.
Találkozhattok terepfutókkal, bringásokkal is, a túra útvonala egyben terepfutó út is, erre halad a népszerű Vadlán ultrafutás pályája is.

A fekete emberke a futóútvonalat jelöli az erdőkben
Fotó: Krepsz Zoltán

A terep apró kavicsos, széles turistautakon vezet, helyenként van egy-egy gödör vagy lazább felület a korábbi esőzések miatt, lefelé kell óvatosabban haladni, és figyelni arra, nehogy megcsússzatok. A sárga kereszt jelzést kövessétek a Szerelemdombi pihenőhelyig. Itt balra a piros sáv jelzést, majd nagyjából 1 km múlva jobbra visszafordulva, a piros háromszöget keressétek.

Már útközben is rálátsz a Balatonra
Fotó: Mihály Szilvia

A Batsányi kilátó a Pap-hegy csúcsán, a Boncsostetőn áll. A 12,7 m magas fából épített lapos sátortetős építményből csodaszép a panoráma a Balatonra és a tanúhegyekre, megéri a fáradságos túra.
A kilátó tövében játékok és szalonnasütő hely is várja a túrázókat, az utolsó kis kaptató előtt még párosíthatjátok az erdei állatokat a lábnyomukkal, és megismerhetitek a különböző tölgyek leveleit, terméseit is.

Lábnyomok az erdőben
Fotó: Mihály Szilvia

A kilátóból fantasztikus a kilátás a Szigligeti-öböl felé, alattunk sorakozik a Szent György-hegy, a Gulács, a Badacsony, és előtte Szigliget.
Észak felé a Keszthelyi-hegység hullámos dombjai, dél felé Balatongyörök és Vonyarcvashegy házai és a Keszthelyi-öböl látható. A kilátóból átintegethettek a szomszédos Bél Mátyás-kilátóba is.

Már a kilátó tövéből látod a Balatont
Fotó: Mihály Szilvia

Visszafelé lent, a Bélapi pihenőben ejtőzzetek egy nagyot, a gyerekek hintázhatnak, focizhatnak, akár szalonnát is süthettek. A közelben nincs büfé és bolt, készüljetek elemózsiával.
A kilátót érinti a Balatonederics és Balatongyörök között több körútból álló Pele apó tanösvény is, megközelíthető a györöki Szépkilátó irányából is a piros háromszög jelzést követve.
A domb tetején és a kilátóban sokkal erősebben fúj a szél, mint a fákkal védett erdei utakon, hűvösebb időben öltözzetek rétegesen.

Nézd meg a túra során készített képeinket:

Ha több időt töltenél Balatongyörökön, olvasd el kétnapos ajánlónkat.

Nyitókép: shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva