Mihály Szilvia | 2021.10.09. 08:00
Ezerszínű őszi programok várnak Badacsonyban
Színesedik a természet, az őszi napsütés aranyszínűre festi a tájat, de pár felhő se riasszon el senkit, vegyetek fel vízhatlan kabátot és cipőt vagy válasszatok a beltéri badacsonyi programok közül.

Badacsony és környéke egész évben várja a vendégeket, bár a strandszezonnak vége, egy percig sem fogsz unatkozni. Túrák, borozások, gasztroélmények, kiállítás, tökfaragás, tobozszüret és koncertek is várnak a régióban, mutatjuk.

Az őszi Badacsony
Fotó: Mihály Szilvia

Kalandozz a hegyen

A legjobb program lehet egy őszi napon családunkkal vagy barátainkkal bebarangolni a vidéket.
Nem csak Badacsonyt, hanem a környező hegyeket is bejárhatod, és megismerheted a környék titkait, eldugottabb részeit is. A Tóti-hegy, Szigliget, a Csobánc és a Szent György-hegy erdőiben időnként jelentős szintkülönbségeket kell leküzdeni, de a látvány, ami a hegycsúcsokról eléd tárul, feledteti veled a szaporább szívverésedet.

Kilátás a Csobáncról
Fotó: Mihály Szilvia

A tűzgyűrű titkai kiránduláson túravezető kíséretében meglátogathatsz három badacsonyi bányát is, közben megismerheted a bányászok történetét, akik anno itt fejtették a kőzetet.

Hatalmas sziklák és kőtömbök az egykori bányaudvaron
Fotó: Mihály Szilvia

Láttál már trópusi pillangót? Ha nem, akkor gyere el erre a túrára, melynek fő attrakciója a trópusokon élő pillangókra emlékeztető hajnalmadár megfigyelése, pazar látványban lesz részed.

Friss színek, illatok, fantasztikus élmények fogadnak az alkonyi, esti hegyen. Nincsen felemelőbb érzés, mint egy csillagfényes estét a Badacsony tetején tölteni. Az őszi erdőben sétálni egész más, mint nyáron, ha ehhez még naplemente és a túra végére éjszakai sötétség társul, egészen egyedi élményben lesz részed. Egy esti túrán kötelező túrakellék az elemlámpa, és egy túravezető, aki a sötétben is irányt mutat.

Páholy-kilátó, Badacsony
Fotó: Mihály Szilvia

A Gulács különös vulkáni képződmény, melyet kevesen fedeztek fel. Erdei útja ősszel talán még érdekesebb, mint máskor, ne hagyd ki.

Folyékony szerelem

Ha Badacsony, akkor bor, de nem mindegy, milyen.
Milyen lesz az idei évjárat? Mennyire volt küzdelmes a szüret? Miben segítenek egymásnak a régió borászai? Ezekre a kérdésekre biztosan választ kapsz a badacsonyi Újbor fesztiválon kóstolás közben. Több mint 10 borvidéki borászat, több mint 30 kóstolható bor, egy egyedülálló helyszín és egy egyedülálló sétálókóstoló vár rád a Hableányban.

Az őszi napsütésben is kellemes élmény a teraszokon enni és borozni
Fotó: Mihály Szilvia

Pincéről pincére járva borkóstolás és túrázás egyvelegét gyúrták össze számodra a Tourinform Iroda dolgozói. Családi pincészetek borait kóstolhatod, útközben szakvezető mesél a borvidék történelméről, az itt élő emberekről.

Tudtad, hogy Badacsony tányér alakú?

Szeptembertől áprilisig megmászhatod a gasztronómiai csúcsokat is. 10 vendéglátóhely, és 8 tematikus gasztrohétvége mutatja meg Badacsony egy olyan arcát, amit csak ilyenkor, a nyugodtabb évszakokban lehet igazán felfedezni. A hegy vendéglátói arra invitálnak, hogy ismerd meg fogásról fogásra, lépésről lépésre Badacsonyt. A Gasztrohegy programsorozat évek óta kedvelt úticélja a vendégeknek. Az őszi-téli Badacsony ízeinek, illatainak felfedezése ebben az alapanyagokban bővelkedő időszakban tökéletes élmény.

Nem múlhat el az októberi hosszú hétvége Szigligeten süllő nélkül. Idén a strand helyett a Várudvar ad helyszínt egy kisebb fesztiválnak, ahol minden a kedvenc halunk körül mozog.

Legyen tánc

Őrületes programkavalkád vár rád, ahol szem, száj nem marad szárazon: Ismerős Arcok, Lovasi András és Szandi, hagyományőrzők, csikós bemutató, kemencében sült finomságok és a Szent György-hegy borai szórakoztatnak Hegymagason az október 15-i hétvégén.

Forró élmények

Hűvösebb időben jólesik, ha a tüzes borok mellett más is felmelegít? Akkor irány a Szigligeti Szaunaház, ahol kedd és szerda kivételével a hét minden napján lehetőség van szaunázásra.
Olvass a szaunabakikról, mielőtt beleveted magad a forróságba.

Kicsiknek és nagyoknak

Újbor kóstolóval, libazsíros kenyeres, pogácsás partival és tökfaragó versennyel köszöntik Szent Márton püspök névnapját Badacsonytomajon a templom előtti téren.

Hatalmas, ananásznál is nagyobb tobozokat szüretelhetsz a Folly Arborétumban. A közel 3 kg-os 35-40 cm-es óriástobozokat virágzó fenyő ágairól ipari alpinisták fűrészelik le, izgalmas látvány, hihetetlen élmény vár.

A 35 cm-es, ragacsos zsákmány közel 3 kg
Fotó: Mihály Szilvia

Olvasd el az előző évi szüreti beszámolónkat.

Vidd haza a hegyet

Nemcsak programtippeket, túrajavaslatokat, hanem térképeket, sőt, akár bringát is szerezhetsz magadnak a Tourinform Irodában. Ha túl sok a csomagod, akkor azt is biztonságosan tárolhatod, míg te felfedezed a hegy gasztronómiai és természeti szépségeit.
Az iroda nem csak információs pont, hanem egy apró ajándéküzlet is, megvásárolhatod a hegy legjobb borait, szörpjeit is, de hűtőmágnest és teakeveréket is vihetsz magaddal emlékbe.

A Drágakő egy valódi ékszerdoboz a településen. Frissen vágott virágok, borokról szóló könyvek, meseszép határidőnaplók, balatoni ajándéktárgyak és kortárs divattervezők balatoni ruhakollekciói között válogathatsz. Leányvári Klaudia Istvándy borokat is kínál a kedvenc ajándéktárgyai mellé.

A Drágakő tele van kincsekkel
Fotó: Mihály Szilvia

Ha ajándékba vinnél bort, vagy épp egy túrán szeretnél saját palackot felbontani, a Bazaltcseppben is válogathatsz, ahol szakszerű segítséget is kapsz Sáfár Nórától. Több mint 70 féle bort, gyöngyözőt és pezsgőt, Kris Ceramica kulcstartót és régi tölgyfahordóból készített ajándéktárgyakat, tökmag-készítményeket, szappant is találsz náluk.

A La Tène Desszertműhelyben a finomságok mellé saját kávéscsészét és balatonos karkötőt is vásárolhatsz.

Kortárs művek

Könnyen értelmezhető kortárs művészet és egy pohár bor? Kék nyulak a falon? Nem is kérdés. Ragyogó őszi délutánon egy kellemes ebéd vagy vacsora után kezedben egy pohár borral kortárs festményeket nézegetni igazán egyedi program.

Fotó: Mészáros Annarózsa

A Badacsony központjában két éve újranyitott Hableány valódi közösségi térként nem csak egy étterem, nem csak egy modern borászati központ és nem csak egy kiállítótér, hanem egy találkozási pont is lett. Itt nézheted meg október 24-ig a Kortárs Balaton című kiállítást.

Kortárs költők és kortárs borok segítségével ismerheted meg szóról szóra, fedezheted fel kortyról kortyra a Balatont. Hat Szent György-hegyi borra kerültek fel a verses címkék, tételenként 300 darabra, a választott termelők is igyekeztek valami különlegességet választani a projekthez, hiszen mind a versnek, mind a bornak rétegei vannak.

1 bor 1 vers hivatalos sajtófotó

Olvasd el kétnapos ajánlónkat is Badacsonytomajról.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva