Keszey Ágnes / zaol.hu | 2021.05.03. 17:01
Ismerd meg a kilencszáz éves Balatongyörököt!
Atyusz 4 szolgacsaládot 2 eke földet, 6 szőlőt ugyanennyi szőlőművessel és 300 juhot adományozott az egyháznak, olvasható az almádi bencés monostor 1121-ben kelt alapítólevelében, mely először tesz említést a mai Balatongyörökről.

Az Archaeologia régészeti online magazin két szerzője: Pálóczi Horváth András és Hangodi László is ír a történelmi eseményről- őket idézte Biró Róbert polgármester, amikor arról a jeles eseményről beszélgettünk, hogy Balatongyörök 900 éves – azaz idén ünnepli a település első írásos említésének évfordulóját.

– Ismereteink szerint a település első írásos említése az 1121-es almádi monostor alapítóokirat. Atyusz bán – aki megalapította monostort – ennek fenntartásához szükséges birtoktesteket, falvakat és szolgákat rendelt. Ők adózok lettek és a későbbi terménybeszolgáltatással fent tudták tartani a monostort – idézte fel a településvezető. Azt is elmondta, hogy a mai Balatongyörök területén a középkorban több település is volt. Például a mai Szépkilátó – melyet a régiek még ma is Kápolnadombként emlegetnek – hajdan egy másik falu központja lehetett.

Biró Róbert és Villányi Éva Bertha Bulcsu szobránál
Fotó: Keszey Ágnes

– Ez a kerek évszám lehetőség arra, hogy a település múltjára jobban rá tudjunk világítani és a helyi identitást tudnánk erősíteni – emelte ki Bíró Róbert. Így a kilencszáz éves évforduló méltó megünneplésére készül a település.

Ennek nyitányaként a Balaton Fejlesztési Tanács pályázatának támogatásával megújultak a történelmi emlékhelyek: felállították Bertha Bulcsu író, valamint a vadász és utazó Széchenyi Zsigmond szobrát, parkosították a Kossuth-szobor környékét. Idén nyáron megjelenik a a szőlő és borkultúra hagyományait felidéző kötet, tervezik a hajdani györöki vár históriájának megjelentetését valamint a sorsfordító györökiekről szóló könyv kiadását. Rendezvények is várják a helyieket, üdülőtulajdonosokat és nyaralókat: a programsorozat májusban kezdődik.

Fotó: Keszey Ágnes

– Pünkösd környékén folytatjuk a régi balatongyöröki fotókból összeállított kiállítássorozatot, melynek darabjait úgy kaptuk a lakóktól és nyaralóktól. Körülbelül tíz éve rendszeresen bemutatjuk azokat a képeket, melyek a régi Balatongyörököt ábrázolják – mondta el Villányi Éva, a Bertha Bulcsu Művelődési Ház és Könyvtár igazgatója. A falu újságjában és a közösségi oldalon jelentős személyiségek életét, s régi szép épületeket is bemutatnak.
Színes program lesz a nyári Helyi Értékünnep. Ebben olyan programok is helyet kapnak majd, melyek egy közeljövőben megvalósuló kerekasztal-beszélgetésen fogalmazódnak meg.

– Ez az idetelepülőknek is szól majd. Balatongyörök őslakossága kezd visszaszorulni: sokkal többen költöznek be, vesznek nyaralót. De nem biztos, hogy ismerik a falu történetét, nem tudják, hogy milyen hagyományok voltak. Szeretnénk mindenkit bekapcsolni a közösségbe, hogy ők is érezzék, miért jó györökinek lenni: a Balaton, a levegő, a szép táj vonzó erején kívül – emelte ki Villányi Éva.

Forrás: zaol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva