Mészáros Annarózsa | 2022.03.23. 12:00
Javában tart a medvehagyma szezon
Március elejétől medvehagyma lázban ég az ország, ezzel együtt a Balaton környéke is.

Idén Balatongyöröknél, a B-lapi pihenőnél kerestük a zsenge zöld szálakat, míg tavaly Zalaszántón gyűjtöttünk egy nagy csokorra valót ebből a zamatos csemegéből.

Egy történet szerint az illatos levelek azért a medvéről kapták a nevüket, mert a hosszú téli álom után a barlangból előbújó, álmos mackó ezt keresi, kutatja, ezt fogyasztja kávé helyett ébresztőként. Ez a vadon növő növény rengeteg jótékony hatással rendelkezik. Tisztítja a májat, javítja a vérkeringést. Nagyon magas a C-vitamin tartalma. Csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet. Az egész emésztőrendszert rendberakja: javítja az étvágyat, serkenti az emésztést, tisztítja a beleket.

 

Medvehagymás kalácsfelfújt sajtos mártással

Hozzávalók:

1 csokor medvehagyma
8 szelet kalács
20 dkg főtt sonka
2-3 sárgarépa
2 salátacukkini
5 dl tejszín
5 tojás
15 dkg trappista sajt
vaj
szerecsendió
zöld bors

 

Medvehagymás kalácsfelfújt/Vidék íze

Kivajazunk pár kis sütőformát. A sárgarépát lekaparjuk, sós vízben roppanósra főzzük, majd összevágjuk. A kalácsot és a sonkát felkockázzuk, a cukkinit félbevágjuk, vékonyan felkarikázzuk. Mindezt váltakozva belerétegezzük az előkészített formákba.

Egy tálba verjük az öt tojást, hozzákeverjük a tejszínt, ízesítjük sóval, őrölt zöld borssal, csipetnyi frissen reszelt szerecsendióval. Lereszeljük a sajtot, kétharmadát belekeverjük a tojásos mártásba a felaprított medvehagymával együtt.

Egyenletesen beleöntjük a formákba. Kicsit várunk, hogy felszívja a folyadékot a kalács, és utána öntünk még egy keveset, hogy jó szaftos legyen. Egy tepsibe állítjuk a megtöltött sütőformákat, öntünk alá annyi vizet, hogy körülbelül az edények feléig érjen.

180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és körülbelül fél óra alatt megsütjük. Az utolsó öt percre rászórjuk a tetejére a félretett reszelt sajtot.

A recept forrása: Vidék íze

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva