Mészáros Annarózsa | 2021.09.12. 12:00
Jubileumi tűzoltóverseny Balatongyörökön
"Mindenki a györöki futamot akarja megnyerni!" - tíz évvel ezelőtt indult útjára az Országos Kismotorfecskendő-szerelési Bajnokság, amelynek azóta is állandó szervezői és szereplői a Györöki Hamutiprók Hagyományőrző Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai. A györöki futam 2021. szeptember 11-én került megrendezésre a Parti sétányon.

A versenysorozatban az ország nyolc különböző pontján zajlanak a versenyek, évente más-más helyszínekkel, de Balatongyörök – mint a bajnokság egyik kiindulópontja – minden évben otthont ad egy-egy futamnak. Idén csak a györöki helyszínen kerül megrendezésre összecsapás.

Nemes István, Balatongyöröki Önkéntes Tűzoltó Egyesület parancsnok helyettese, nyugállományú hivatásos tűzoltó főtörzsőrmester , a futam szervezője árult el részleteket a LikeBalatonnak:

– A tavalyi évben kimaradt a hagyományos tűzoltóverseny, amely így idén a tizedik. A korábbi években 8 helyszín volt, idén csak a györöki van. De kettős jubileum ez a mostani, hiszen a verseny 10 éves, a balatongyöröki egyesület pedig 100 éves lett.
A verseny célja, hogy az országban található összes önkéntes és hivatásos tűzoltócsapat találkozhasson, barátságok szövődjenek és ápolódjanak, az összetartozás élménye teret kaphasson. Ezen felül az ország mentő tűzvédelmét alkotó szervezetek csapatai versenyszerű keretek között mérhessék össze felkészültségüket egy olyan versenyszámban, melynek hagyományai a hivatásos-, az önkormányzati- és létesítményi tűzoltóságok, továbbá az önkéntes tűzoltó egyesületek tekintetében is azonosak. A versenyen a legkisebb önkéntes tűzoltó egyesület, a legnagyobb hivatásos tűzoltó egyesülettel szemben is indulhat és mérheti össze tudását. S nagyon sok esetben az amatőrök megverik a hivatásosokat ebben a speciális számban.

Idén 26 csapat nevezett 20 településről, a felvidéki Szilasról is érkezett küldöttség, a tavaly előtti versenysorozatot ráadásul ők nyerték! A györöki vándorkupát is ők vihették haza egy évre.

– Két évvel ezelőtt a verseny 8 fordulóból állt, s ez volt 7. forduló, itt Balatongyörökön. Ez egy híres futam, mindenki ezt szeretné megnyerni! – meséli Győri Attila, a Szilasi Önkéntes Tűzoltó Testület elnöke. – Akkor nagyjából 70 kifutás volt, most 48 kifutás van. A vírus átszabta a kereteket, sokan nem utazhatnak, nem nevezhetnek. Akkor az egy nagyon nehéz és szoros verseny volt, mert a magyarországi csapatok is nagyon jól fel voltak készülve. S csak a másodpercek, sőt csak a tizedek döntöttek arról, hogy ki is lesz a győztes. Idén is a győzelemre játszunk, nagy az elvárás, meglátjuk hogy alakul. Nagyon sok szerencse is kell a felkészültség mellett! Férfi és az újjáalakult női csapattal érkeztünk, két évvel ezelőtt volt egy úgynevezett Golden Team, a retró csapat. Idén ezt a csapatot nem tudtuk sajnos összeállítani.

A bajnokság és ennek részét képező versenyeken három kategóriában lehetett indulni:

a.) „Modern” vagy korszerű kategória (ahol a csapat lehet férfi, női vagy vegyes, azonban az általuk használt motor korszerű, azaz Rosenbauer FOX; Ziegler Ultra Power, Ultra Leicht; Metz FP 8/8; Magirus PFPN 10- 1000 stb. a nyugati szférából)

b.) ,,Férfi Retro” kategória (ahol az általuk használt motor a T/S 8/8; T/D 8/8; Polonia M 8/8 P05; stb. a volt keleti szférából kerül ki.)

c.) ,,Női Retro” kategória ahol a csapat kizárólag nőtagokból áll (ahol az általuk használt motor a T/S 8/8; T/D 8/8; Polonia M 8/8 P05; stb. a volt keleti szférából kerül ki.)

Nézd meg a versenyről készült képeinket!

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva