A különböző allergiákban szenvedőknek, vagy valamilyen intoleranciával élőknek nagyon kell figyelni arra, mit is esznek. Szerencsére az ő számukra is van megoldás, akár a balatoni nyaralás közben is, hiszen manapság már több vendéglátóhely kínál laktóz-, és/vagy gluténmentes ételeket.
Külön utakon járnak
Az azonban, hogy egy strandon is van lehetőség ilyenhez jutni, ritkaságszámba megy. Nem véletlenül választották a „fekete bárány”, azaz a Black Sheep Grill & Lounge nevet üzemeltetői annak a nem mindennapi büfének, mely már a második szezonban várja a vendégeket. A hely tulajdonosai – Szabó István és felesége: Ring Anita – évekig külföldön dolgoztak egy olyan szállodában, ahol nagy figyelmet fordítanak arra, hogy a már említett problémákkal küszködőknek minden nap változatos menüt kínáljanak. Így nagy tapasztalatot szereztek a különböző mentes ételek elkészítésében, hazatérve pedig megvalósították régi álmukat és megnyitották a vendéglátóhelyet. A névre visszatérve úgy fogalmaztak: külön utakon járnak.
Mentesen is kreatívan
Azok, akik bármit megehetnek, talán el sem tudják képzelni, mennyi mindenre kell figyelni annak, aki nem fogyaszthat el bármit, s mennyi szabályt kell betartani annak, aki számukra kínál étkeket. Már a készítés sem egyszerű sok esetben, hiszen például sokszor nem csak annyiról van szó, hogy búzaliszt helyett másfajta liszt kerül például a tésztába, hiszen az az állagot, a sütést és az ízt is befolyásolja. Sőt, akár egy csipetnyi fűszerrel is csínján kell bánni, pontosabban van, amit nem lehet használni, mert glutént tartalmaz. Így aztán minden egyes receptet hosszan kísérleteztek ki, s közben folyamatosan kikérték vendégeik véleményét. S mindeközben élvezték – s az újabb és újabb ételek kitalálásánál – élvezik is, hogy kreatívak lehetnek.
– Ma a magyarországi szakmai oktatásból ez abszolút hiányzik. Azt tanítják, hogy van gluténmentes liszt, laktózmentes tej, de magát a technológiát nem. Ezért probléma, hogy a szakácsok és cukrászok nem tudják, hogy ezekből például hogyan kell egy palacsintát elkészíteni – bocsájtotta előre Szabó István.
Ők maguk már rájöttek erre, s több fajta étket kínálnak a strand vendégeinek: azoknak is, akik bármit ehetnek, s azoknak is, akik nem. A céljuk ezzel az, hogy a családok, baráti társaságok együtt tudjanak enni, s ugyanolyan gondtalan legyen a nyaralás mindenkinek. Így azoknak, akik vagy saját maguk vagy valamelyik családtagjuk él együtt valamilyen problémával, azoknak sem kell a pihenés ideje főzőcskézni, éthordóban a strandra vinni az ételt, s figyelni arra, hogy ne romoljon a melegben, hanem itt találnak maguknak levest, főételt és desszertet. A Black Sheepben először gluténmentes spagettit, pizzát, lángost, palacsintát készítettek.
– Ezek után azt gondoltuk, hogy minden, ami az étlapon van, az elérhető legyen gluténmentes változatban is. Ez szinte teljes egészében sikerült, csak hamburgert nem tudunk előállítani. Ennek egyetlen oka van: egyébként előkészített, azaz feldolgozott húsokkal dolgozunk, azokat csak fűszerezzük, mivel a konyhai húselőkészítő helyett gluténmentes részt alakítottunk ki – tudtuk meg.
Ugyanis nem elegendő csupán annyi, hogy az érzékenyeknek, allergiásoknak, intoleranciával élőknek készült étel glutén-vagy laktózmentes legyen, az is előírás, hogy a készítés során még a közelében sem lehet olyan alapanyag, mely nem mentes ezektől. Így itt bárki ehet hagyományos lángost, kívánsága szerint tejföllel és sajttal, de lehet kérni gluténmentes vagy laktózmentes változatban, sőt ha valaki egyszerre glutén- és laktózmentes lángost enne, őt is ki tudják szolgálni. S ugyancsak glutén- és laktózmentes finomság – több más mellett – a sajtgolyó, a kovászos uborka, a bécsi szelet, a tökmagos kabátba burkolt harcsaszelet, a kukoricalisztbe forgatott hekk, s a somlói galuska is.
Egyre több embernek kell figyelnie arra, mit eszik
Amikor arról érdeklődtem, mekkora igény van minderre, a vendéglátós házaspár első hallásra meglepő arányt említett, vissza is kérdeztem, jól értem-e. Azt mondják, tíz vendégükből nyolc gluténérzékeny – a hatalmas számhoz azért tegyük hozzá, hogy nyilván ide nagyobb számban térnek be azok, akik e problémával küzdenek. De azt is tény, hogy statisztikai adatok szerint egyre többen küzdenek ilyen problémákkal.
– Tudatosan tervezik meg útjukat az emberek. A glutén- és laktózérzékenyek úgy szervezik nyaralásukat, vagy indulnak biciklitúrára, hogy előtte tájékozódnak arról, hogy hozzájutnak-e olyan ételekhez, amelyeket megehetnek. Egyre több helyen kínálnak glutén- és laktózmentes ételeket, de még mindig kevés az ilyen lehetőség. Azt szeretnénk, hogy aki ide belép, felejtse el, hogy beteg – hangsúlyozták a Black Sheep tulajdonosai, majd felidéztek két történetet. Egy idősebb hölgy járt náluk, aki közel húsz éve gluténérzékeny, akkoriban még nem nagyon voltak alternatívák az étkezésre.
– Azóta itt evett először lángost. Amikor beleharapott, kicsordultak a könnyei. Azt mondta, pontosan így emlékszik a lángos ízére, amelyet már oly rég érzett – mesélte el Szabó István, majd azt is felidézte, hogy egyszer egy házaspár vendégeskedett náluk, majd másnap is visszatértek. Ebéd után a feleség a következő szavakkal búcsúzott: köszönöm, hogy életben tartottak. Nagy szavaknak tűnnek ezek, de tény, hogy kínzó tüneteket, problémákat, de hiperérzékenység esetén ténylegesen akár életveszélyes állapotot is előidézhet a nem mentes étel elfogyasztása. S miközben a teraszon elfogyasztott kávé mellé kínált, Anita által kitalált recept alapján készített glutén-, laktóz-, és tojásmentes kekszet is megízleltem (melyet egyébként minden kávéivó vendég megkap), elgondolkoztam a Szabó házaspár hitvallásán: ők úgy érzik, hogy a a vendégek rájuk bízzák az életüket.
Édes bűnbeesés – büntetlenül
A balatongyöröki strandolás után – vagy éppen előtte – Keszthelyt is érdemes felkeresni, akár egy édes élvezet erejéig. A Pálma cukrászdában mindenmentes és paleo sütik közül választhatnak a speciális étrendek követői. Itt is azt tapasztalják, hogy ők egyre többen vannak. Többségük gluténmentes sütiket keres, de nagyon sokan a laktózmentesek iránt is érdeklődnek.
– Nálunk főként paleo sütemények, tortaszeletek vannak. Ezek glutén-, laktóz és cukormentes termékek, tojást viszont tartalmaznak – mely szintén lehet allergén. Ennek kiküszöbölésére készítünk nyers vegán tortákat, ebből is két, háromféle mindig van a vitrinben. Ezeket az is fogyaszthatja, aki az állati eredetű táplálékokat mellőzi – mondta el Mándi-Fekete Fanni.
A cukrászdában is figyelnek arra, hogy az alternatív desszertek ízben és küllemben mind inkább hasonlítsanak a hagyományoshoz.
– A paleo süteményekben inkább meg tudjuk alkotni a megszokott ízeket. Azért ne gondoljunk egy dobostortára, de egy tejszínes-epres vagy egy rizses gyümölcsös tortát el lehet készíteni ezen a módon. Egyedi tésztánk van, amire mi csináltuk a receptúrát. Mandulalisztet és rizslisztet használunk a fehér liszt helyett, édesítőnek pedig eritritet vagy xilitet. Ha csak a laktóz az egyetlen intoleranciát okozó probléma, a tejszínt ki tudjuk cserélni laktózmentes tejszínre. Szinte bármelyik tortánkat el tudjuk készíteni laktózmentesre – tudtuk meg. A legkedveltebb ízek közé tartozik a paleo és mentes torták közül a csokoládé és a Bounty és rizses-gyümölcsös, a tejszínes és epres, s a nyers vegán sütiket is egyre többen megkedvelik.
Érdemes felkeresni más balatoni helyeket is, melyekről tavaly írtunk – cikkünk itt olvasható.
Itt pedig a nagy balatoni fagyikörképünk – benne pedig jó néhány olyan hely, ahol glutén-, laktóz-, és cukormentes hideg nyalánkságokat is kínálnak.
Keszey Ágnes