dietaesfitnesz.hu | 2021.11.06. 14:00
5 ok, hogy miért ősszel a legideálisabb elkezdeni a futást
Az őszi levegő áldásos hatását érdemes a futással való ismerkedésre, gyakorlására is használni.

A fülledt, kánikulai napok már nem terhelik a szervezeted, a levegő friss, az avar illata igazi doppingszer, ráadásul a felhős és borongós időben igazi áldás az a boldogság, amivel a sport megajándékoz. A futást elkezdeni nem könnyű, ezt mi is elismerjük. Kifogásokat gyártunk, félünk belevágni, tartunk a csalódástól és a sikertelenségtől.

5 hasznos tipp kezdő futóknak a fotó után!

Fotó: Freepik

 

1. Senki nem úgy született, hogy le tudja futni a maratont

Akik kitartóan kocognak vagy éppen szédítő sprinteket nyomnak – ők is mind elkezdték valahol. Nincs okod szégyenkezni, ha kifulladsz, ha nem tudod, hogy mennyit bír a tested, ha úgy érzed, nevetségesen festesz a ruhádban, amit magadra vettél az edzéshez. Tapasztald meg, mire hogyan reagál a szervezeted,

fogadd el, hogy a testednek először meg kell ismerkednie ezzel az edzésformával, és szégyenkezés helyett inkább legyél nagyon büszke magadra.

Ezen a balatoni futáson nagyon rövid távokban is indulhatsz. A versenyen való részvétel pedig extra motivációt jelent a folytatáshoz.

Fotó: Freepik

 

2. Megtetted az első lépést, ha felülemelkedtél a korlátaidon

Érthető, ha tartasz ettől. Szinte mindenki beleesik abba a csapdába, hogy túl nagy elvárásokat támaszt maga elé, ezeket pedig gyakran nehéz vagy lehetetlen teljesíteni. Nem szeretnénk kecsegtetni és ámítani: lesznek mélypontok és

lesznek olyan napok, amikor úgy érzed, még annál is nehezebben megy az edzés, mint a korábbi alkalmakkor. Ez teljesen normális.

Hétről-hétre érzékelni fogod, hogyan hálálja meg tested a kitartásod és az elszántságod. Gyorsan és mérhetően fogsz fejlődni, és ez elképesztően jó érzés.

A 48 éves férfi, 8 éve fut, és 48 km meg sem kottyan neki – olvasd el itt a történetét.

3. A leghasznosabb praktikák a futáshoz

Semmiképpen ne hagyd ki a legfontosabbat: egy jó futócipőt. Igen, ez némi beruházást igényel, de azért vagyonokat sem kell költened. A fő, hogy megtámassza a lábad, stabilan tartsa a lábfejed és kényelmes legyen! Kérj bátran tanácsot az üzletben, hiszen nem mindenkinek ugyanaz a cipő az ideális. Egy jó cipő nemcsak biztonságosabbá teszi a futást, de sokkal könnyebbé és kényelmesebbé is. Fontos az is, hogy pótold a folyadékveszteséget a futás után.

Az Ultrabalaton csapatban is teljesíthető, így közösségi programnak is kiváló. Itt vannak a 2022-es esemény részletei.

4. Extra motiváció: útvonalterv és zenehallgatási lista

Szintén fontos, hogy átgondold, merre indulsz. Válassz egy szimpatikus futópályát, ennek híján keress olyan területet az első időszakhoz, amely viszonylag vízszintesnek mondható. Ha pedig inkább gépen futnál, akkor nézz körül a számításba vehető konditermekben, biztosan találsz majd kedvedre valót. Sokat segít, ha összeállítasz egy kellemes zenei listát, melyet hallgatni tudsz az edzéshez.

Fotó: Ultrabalaton hivatalosFotó: Ultrabalaton hivatalos

 

5. Ez az edzésterv garantáltan beválik, próbáld ki te is

Hetente három, esetleg négy alkalmat szánj arra, hogy megvalósítod a tervedet. Mindenképpen iktass be pihenést is, hogy ne ess túlzásba és hagyj a testednek időt a regenerálódásra. A gyaloglással töltött szakaszokat tempós léptekben tedd meg, a futás pedig kényelmes, kocogós, egyenletes tempó legyen. A szervezeted fokozatosan alkalmazkodni fog a terheléshez, a sikert hétről-hétre fogod tapasztalni, és az edzésterv végére már magad is alig fogod elhinni, hogy eleinte alig 1-2 percet bírtál csak egyhuzamban. Higgy magadban, lépj túl a halogatáson és az aggályokon, és büszke leszel a teljesítményedre.

Motiváció minden mennyiségben: balatoni futók inspiráló történetei itt.

Ultrabalaton, Balatonaliga –
MTI Fotó: Varga György

 

Mindent a balatoni futásról itt.

Még több őszi sportolási lehetőség a Balatonnál itt.

 

Forrás: dietaesfitnesz.hu
Nyitókép: Freepik

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva