Benkő Péter | 2024.08.26. 16:00
Huszadszor rotyogott a lecsó Kenesén
A XX. Országos Lecsófesztivált rendezték Balatonkenesén, a Széchenyi parkban augusztus 24-én.

Huszadik születésnapját ünnepli az immár jócskán nagykorú, a település életében kiemelt, a nyári időszakban legfőbb rendezvény. Minden évben az augusztus 20-át követő első szombaton rendezik – így volt most is. A lecsófesztivál külön érdekessége, hogy a megnyitó és a csapatok bemutatkozása szombat délben, a főzőverseny kora délután kezdődött, az egész estig tartó kulturális programokat pedig késő este Magna Cum Laude-koncert, majd DJ Daveloghan & DJ Filo partija követte – így átnyúlt az egész a vasárnap hajnalba.
A fesztivált Jurcsó János polgármester nyitotta meg, aki többek között arról beszélt, milyen nagy szó és mennyire fontos ez a két évtizedes esemény a balatonkeneseiek számára. A lecsókészítő csapatoknak sok sikert kívánt a főzéshez, a zsűrinek pedig eredményes munkát, hogy megtalálják az idei lecsókirályt.

Az Országos Lecsófesztivál ötlete egy kerti partin született

Az Országos Lecsófesztivál ötlete egy kerti partin született
Fotó: Nagy Lajos/Napló

Az Országos Lecsófesztivál ötlete egyébként egy kerti partin született meg anno, amikor a helyiek kimondták, kell egy ilyen rendezvény. Ebből fejlődött évek múlva egyre nagyobbá, ismertebbé, mára országossá a lecsófesztivál. Sőt még országosnál is nagyobbra, hiszen határon túli csapatok is versenyeztek már itt.

A szervező a Balatonkenesei Művelődési Ház és Könyvtár, melynek intézményvezető-helyettesével, Tóth-Renczes Katalinnal – aki egyben a fesztivál főszervezője – sikerült beszélnünk, aki elsősorban a helybeli civil szervezetek számára nevezte fontosnak, hogy évről évre jelen vannak az eseményen, megmutatják magukat. Eljött a Tátorján Nyugdíjasklub, a Balatonkenesei Városvédő Egyesület, a helyi polgárőrség, a Balaton Keleti Kapuja Turisztikai Egyesület, a Pannónia Népzenei és Kulturális Egyesület. Mindannyian szívesen népszerűsítik a rendezvényt, erre buzdítanak másokat is, főképp abból a szempontból, hogy minél nagyobb számban vegyenek részt a helybeliek. A húsz év alatt természetesen a programok is kinőtték magukat, gazdagodtak, az utóbbi fesztiválokon pedig igen neves előadók is megfordultak a színpadán. Járt Kenesén a Zanzibár, a Kelemen Kabátban, tavaly pedig a Hoooligans. Az idei sztárfellépő Magna Cum Laude szintén jubilál, a zenekar huszonöt éves, így számukra ez kettős évforduló, dupla ünnep.

Az első három helyezett csapat kupát kapott, és a szervezők átadták a legkreatívabb csapatnak járó elismerést

Az első három helyezett csapat kupát kapott, és a szervezők átadták a legkreatívabb csapatnak járó elismerést
Fotó: Nagy Lajos/Napló

A lecsófesztivál országosan is igen népszerű

A főszervező elmondta azt is, az Országos Lecsófesztivál legnagyobb támogatója az önkormányzat, valamint idén egy bank, de a helyi vállalkozók is szívesen segítik lehetőségük szerint a rendezvényt. Nagyon fontos ez, a szervezőknek hatalmas segítség, ahogyan a kézművesek, vendéglátó egységek kitelepülése is. Arról is beszélt Tóth-Renczes Katalin, hogy a legfőbb támogatók végső soron a versenyző, lecsófőző csapatok. – Idén már vannak, akik tizennegyedszer gyújtottak alá a kondérnak. Viszont a rendezvényen első alkalommal részt vevők is ugyanolyan lelkesek. A csapatok kétharmada helybeli, egyharmada az ország más részéről érkezett, utóbbiaknál mindig fellelhető a balatonkenesei kötődés. Idén legmesszebbről egy vegyes csapat érkezett, tagjainak egy része Eger környéki, másik részük fővárosi, de jöttek a Dunakanyarból is, és minden évben igyekszünk meghívni a környező településeket is.
A lecsófőző verseny zsűrielnöki tisztjét nem először vállalta Kocsis Bálint mesterszakács, aki Kenesén született, és ugyancsak magáénak érzi a rendezvényt. Ő egyébként a hagyományos lecsó kedvelője, de Balatonkenesén mindig érik meglepetések, különlegességek.

Mit pontozott a zsűri?

  • a csapatok dizájnját,
  • a bemutatkozásukat, hisz egyik-másik csapat komplett produkciókkal készült
  • a sátorra készített dekorációt,
  • a tálalási módot,
  • és természetesen az étel ízvilágát, a fűszerezését.

Az első három helyezett csapat kupát kapott, és a szervezők átadták a legkreatívabb csapatnak járó elismerést. Ajándékutalványt, pezsgőt, könyvajándékot vihettek haza a nyertesek.

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!



:


Forrás: veol.hu
Nyitókép: Nagy Lajos

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva