Krausz Andrea | 2024.09.04. 10:00
Kifogástalan fehér húsa van a balatoni busának
Egy 75 kilós busa megfogásával új balatoni rekordot állított be Sztasz Sztanyiszlav Sztaniszlavovics, aki szerint a balatoni busának kifogástalan, fehér és ízletes húsa van. A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezetője szerint már nem sok busa van a Balatonban. Kikopik a vízből, elöregszik a meglévő állomány.

– Horgászbravúr kifogni egy ilyen nagy balatoni busát, mivel nem kap rá az átlagos horgászcsalikra.

Ez a hal ugyanis planktonnal táplálkozik. A Balatonon ritkaságszámban megy, és nagy türelemre van szükség, hogy erre a célra kifejlesztett csalival megfogják

– mondta Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. (BHNp Zrt.) vezérigazgatója azzal kapcsolatban, hogy 2024 nyarán Magyarország egyik legnagyobb busafogása Balatonkenesén történt. Sztasz Sztanyiszlav Sztaniszlavovics egy elképesztő példányt emelt a partra: a 75 kilós busa 130 centis volt.

Balatoni busa rekord Fotó: Sztasz Sztanyiszlav Sztaniszlavovics - saját

A Balatonon kifogni egy ekkora busát hatalmas bravúr – 75 kg és 130 centiméter hosszú
Fotó: Sztasz Sztanyiszlav Sztaniszlavovics – saját

Évente 20 tonna döglött busát vesznek ki a Balatonból

– Már nem sok busa van a Balatonban.

Kikopik a vízből, elöregszik a meglévő állomány, és nem szaporodik a magyar tengerben. Évente nagyjából 20 tonna elhullott ilyen halat szedünk össze a tóból

– magyarázta a vezérigazgató. – Amennyiben ez az egyed fiatalabb, mint 24 év, akkor úgy szökhetett be a Marcali-tározóból, vagy valamelyik tógazdaságból.

2014 óta ugyanis a halgazdálkodási törvény tiltja a Balaton vízgyűjtőjén a busa szaporítását, így már a tógazdaságokból sem tud beszökni

– emelte ki a vezérigazgató. Arra a kérdésre, hogy néha észlelni olyan egyedeket, melyeknek uszonya kilátszik a vízből, szinte olyan hatást keltenek, mintha cápát látna az ember, Szári Zsolt megjegyezte: amikor kilátszik az uszonya, az az elhullás előtti állapotot jelzi. Nem érzi jól magát valamiért, és természetellenesen a víz tetején közlekedik. Amúgy a víz közepén szokott úszni, itt szűri a planktonszerű képződményeket.

A busa kikopik a vízből, elöregszik a meglévő állomány, és a Balatonban nem szaporodik
Fotó: Sztasz Sztanyiszlav Sztaniszlavovics – saját

Nem szabad a busát visszaengedni a Balatonba

A busákat 1972-ben telepítették a Balatonba többek között az eutrofizáció elleni védekezés céljából. A busa tájidegen, inváziós faj, korlátlanul fogható, és még visszaengedni is tilos a magyar tengerbe.

A busák szűrőtáplálkozásukkal veszélyeztetik a balatoni ökoszisztéma stabilitását. Növekedésük igen intenzív, összehasonlítva a más vizekben élő busákéval.

Néha látványos jelenség, amikor felúsznak a déli befolyókon, de az utóbbi években ez is elmaradt. Sokak szerint finom és egészséges a húsa, a horgászok a kis állománya miatt ritkán horgásznak rá célzottan a Balatonon.

Be kellett gyalogolni érte
Fotó: Sztasz Sztanyiszlav Sztaniszlavovics – saját

Több mint egy órán át fárasztotta a 75 kilós balatoni busát

Ember legyen a talpán, aki egy 75 kilós busát egyedül kifog a tóból. Sztasz Sztanyiszlav Sztaniszlavovics is keményen megdolgozott azért, hogy partra emelje a balatoni rekordot, ami 25 kilóval többet nyom, mint az eddig jegyzett rekord.

Nagy fizikai erő és a kitartás kellett hozzá, ugyanis több mint egy órán át fárasztotta a halat.

– 16 napot töltöttem a víz mellett és nagyon sok pontyot fogtam. 10, 16 kilósok jöttek sorra. Arra gondoltam, hogy megpróbálkozom a busával is. 200 métert besétáltam a vízbe, és onnan dobtam 120 méterre a 100 grammos szereléket – mesélte Sztasz a likeBalaton.hu-nak.

Azt is elárulta, hogy Balatonkenesén van egy fix helye, ahol többször is fogott busát. Ez egy olyan része a településnek, ahol könnyen be lehet sétálni a vízbe. De nem szeretné elárulni, hogy melyik ez a titkos helyszín. A sikeres fogás titka egy speciális horgászcsali, a tabletta, amit ő készít: tejport, kannabiszolajat, kétfajta tápot és adalékokat tartalmaz. Ezt ő maga préseli össze, és mint mondta, a keveréket „nagyon eltalálta”, többször is fogott vele busát a Balatonban.

A sikeres busafogás titka a tabletta nevű házilag gyártott csali
Fotó: Sztasz Sztanyiszlav Sztaniszlavovics – saját

Vödörnyi ikra volt a busában

Az orosz és magyar szülők gyermekeként Ukrajnában felnőtt, majd Magyarországra 15 éve áttelepült Sztasz szerint egyáltalán nem mennek busára a balatoni horgászok. Pedig ő többször is fogott már ilyen halat, a gerinc melletti filéjét pedig grillezve finomnak találja. Megkínálta vele a barátait is, akiknek ugyancsak ízlett a sokak által lenézett hal.

– Amikor felnyitottuk, vödörnyi ikra volt benne. A balatoni busa nagyon tiszta, nincs benne annyi iszap, vagy fekete kosz, és nem volt büdös. Olyan volt, mint egy ponty. A filéje pedig olyan ízű mint a harcsáé.

A gerincnél kivágott filéket elteszem a hűtőbe, és később megesszük – mondta a sikeres horgász, aki szerint főként a tó északi részein lehet ilyen halat partra terelni. Neki például Tihanyban is volt már eredményes busafogása. Sztasz hozzátette, nagyon szeretne egy mások által már levideózott busát kifogni Budapesten, a Hárosi-öbölben, ahol állítólag az egyik példány még ennél, a 75 kilósnál is nagyobb lehet.

Nyitókép: Sztasz Sztanyiszlav Sztaniszlavovics

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva