veol.hu/Szauer Annamária | 2021.09.17. 14:00
Végigjártuk a Balaton-part egyik legszebb tanösvényét
A Balatonkenese fölé magasodó löszfal lentről nézve is lenyűgöző, a terület egyik leglátványosabb jelensége. Az igazi szépség azonban a tetejéről látható. Ha szeretnénk mi is részesülni az élményben a Tátorján tanösvényt ideális kirándulási célpont lehet. Ezt a szakaszt jártuk most végig, bemutatva miért is érdemes megmászni a néhol igencsak meredek területet.

Utunkat a településen található katolikus templom mellől indítjuk. Ha kocsival érkezünk itt egy nagyobb parkoló áll rendelkezésre. Tömegközlekedéssel is könnyedén megközelíthető, busz- és vasúti megálló is található tíz percnyi sétára.

Fotó: Szauer Annamária/Veol.hu

A Tátorján tanösvény egy része kizárólag gyalogosan járható, aszfaltos vagy földes út nincs.

A tátorján akár az egy méter magasságot is elérő termetes virágzó „bokrai”, mint nagy fehér gömbök jelennek meg április végén-májusban a balatonkenesei löszgyepekben. Fehér négyszirmú keresztes virágai erős mézillatúak.

 

A Táncsics Mihály utcán haladva érdemes megszemlélnünk a református templomot, valamint az előtte található Nepomuki Szent János szobrot is, melyet néhány éve újítottak fel. Kicsit tovább haladva egy földes útra rátérve tábla jelzi a tanösvény kezdetét.

Fotó: Szauer Annamária/Veol.hu

Innentől kezdve a sárga T jelzést kell követnünk. A Partalja utcán a Balaton-partnál ilyenkor még szokatlan csendben haladhatunk az úton.

A következő szakaszt a Tatárlikak felé vezető tábla jelzi. Innentől kezdve készülünk fel arra, hogy egy rövid, de meglehetősen meredek ösvényen kell majd haladnunk. A száraz idő miatt a löszös talaj erősen porzik és könnyen megcsúszhatunk rajta, így itt különösen igaz, hogy csak túrázáshoz megfelelő cipőben induljunk útnak.

Fotó: Szauer Annamária/Veol.hu

A szakaszon felfelé haladva a baloldalon láthatjuk a Tatárlikakat, felmászni hozzájuk viszont nehézkes. A fal itt szinte függőleges, a lösz pedig csúszós, így megközelíteni a barlangokat leginkább csak mászófelszerelések segítségével lehet. Pont ezt használták ki régebben a helyi lakosok, a legenda szerint ugyanis ide bújtak el a tatárok, majd a törökök elől is.

Fotó: Szauer Annamária/Veol.hu

Felérve a Soós-hegyre a református temető mellett elhaladva folytatjuk utunkat. Itt egy keskeny ösvény visz minket végig a löszfal peremén, olyan kilátás nyújtva, hogy képtelenség nem megállni egy-egy percre gyönyörködni a tájban. Ezt az ösvény építői is tudták, így több helyen is elhelyeztek padokat a megpihenni vágyóknak.

A Soós-hegy természetvédelmi terület, ezért fokozottan ügyeljünk arra, hogy ne tegyünk kárt a növényvilágban és semmiképpen ne szemeteljünk!

Fotó: Szauer Annamária/Veol.hu

A szakasz innentől már egyenes és egy részen kiszélesedve egy nagyobb, sík terepen halad. Itt a padok mellett már egy asztal is található, ha piknikezni szeretnénk. A terület közepén egy a térségben jellegzetes vörösökből épült obeliksz található, melyet Soós Lajos költő tiszteletére állítottak.

Balatonkenese, Soós hegyi obeliszk és kilátó
Fotó: Szücs Ildikó

Kicsit távolabb egy kilátóból is megcsodálhatjuk a Balaton Keleti-medencéjét. Némi keresgélés után a kerítés mentén megtalálható az ösvény folytatása.

Egy rövid földes szakasz után, már visszaérünk a településre. A Bajcsy-Zsilinszky utcán haladva jobb oldalt megnézhetjük a református sírkertet, ahol több száz német katona sírkeresztje, valamit egy az 1848/49-as szabadságharc emlékére állított oszlop áll.

Fotó: Szauer Annamária/Veol.hu

Az utca végére visszatérünk a kiindulási pontunkhoz.

Összegezve a túránk bár a nehezebb szakaszok közé tartozik a meredek szakaszok és a 75 méteres szintkülönbség miatt, az útvonal szépségéért megéri végigjárni.

 

Forrás: Veol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva