Tátorján tanösvény
Helyszín Balatonkenese,
A város egyik jelképe a tátorján, melynek országosan védett élőhelye a Soós hegy. A városközpontból jelzett (T) tanösvény vezet föl az élőhelyéhez, a Soós-hegyre, a mely mentén útbaigazító, ismertető táblák is segítik a tájékozódást.

Az országos védettséget és ismertséget élvező Balatonkenesei Tátorjános élőhelyére vezető tanösvény jelzése sárga „T”, mely kiemelt természetvédelmi terület. A tanösvény kezdetét jelző tábla a Táncsics Mihály utcában, a Kultúra háza előtt található. A tanösvény ajánlott haladási iránya a Soós-hegy déli peremén vezető út, majd a Tatárlikak, a Soós Lajos emlékmű, a Partfő utca, Bajcsy- Zs. utca és a Batthyány utca érintése után érkezünk vissza a kiinduló pontra a Kultúra házához.

A túra megállóhelyeit információs táblák jelzik, melyeken a város és a terület kiemelkedő botanikai, történelmi és földtani értékeit ismerhetik meg az érdeklődők. Az útvonal kényelmesen egy óra alatt bejárható. A tanösvény részben összefonódik a vasútállomásról induló „sárga sáv” jelzéssel, amely szintén felvezet a fokozottan védett tátorjánokkal benépesült, pompás balatoni kilátást nyújtó hegytetőre.

A tanösvényen első állomása a Magas-part oldalába vájt barlangok, a „Tatárlikak”, ahol a helybeliek először a tatárok, majd a törökök elől menekülve találtak menedéket. Összesen kilenc barlangot rejt a löszfal, melyek öt szintben helyezkednek el. Az alsó barlangokba a kalandokat kedvelők még ma is felmehetnek. A kilenc barlang közül a legfelső a legnyugatibb, mely a partfal peremétől lefelé mintegy 20 méternyire helyezkedik el.

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva