Krausz Andrea | 2022.11.17. 07:00
10 éves évfordulóját ünnepli a balatoni Téli Vitorlás Versenysorozat
Ma már talán nem nézik "félőrültnek" a leghidegebb időszakban is vízre szálló sportolókat, hiszen immár 10. évfordulóját ünnepli a Téli Vitorlás Versenysorozat. December 3-ána Mikulás Regattával veszi kezdetét a négyfordulós széria. Az érdeklődés pedig óriási.

Tóth Balázs, a Téli Vitorlás Versenysorozat ötletgazdája a Boden-tó német partjainál, Lindauban látott először hasonló eseményt, ami a parton lévők számára is nagy élményt jelentett. Még azon a télen a saját és barátai szórakoztatására vízre raktak egy hajót a Balatonon. Mint mondta, nagy hírt keltettek. Az interneten rengetegen elolvasták, hogy néhány „félőrült” a hidegben vitorlázott a tavon.

Le akarták beszélni a versenyről

– Ez olyan löketet adott, hogy 2012-ben megszerveztük az első Szilveszteri Regattát – idézte fel Tóth Balázs, a téli versenyeknek otthont adó balatonlellei BL Yacht Club vezetője.

– Nem volt egyszerű feladat 6 egyforma hajót vízre helyezni, de már az első alkalommal 18 egység nevezett.

3 előfutammal, majd nagy- és kisdöntők rendezésével forgó rendszerben versenyeztek a résztvevők, így sokan díjazásban részesülhettek. Ekkor egy okostelefon-alkalmazással virtuális bójákra hajóztunk. Nem kértünk hivatalos engedélyt a vízirendészettől, aminek meg is lett a böjtje. Egy nappal előtte megpróbáltak lebeszélni a versenyről, mondván, nehogy vízre engedjünk ennyi ember a hidegben. December 31-én pedig a helyszínre jöttek ellenőrizni a vízirendőrök.

Mivel látták, hogy nem arról van szó, hogy egy szilveszteri buliban félrészegen ugrálnak az emberek a Balatonba,

és hogy vannak a helyszínen vízimentők, valamint mindenki mentőmellényt visel, mindent rendben találtak. Később pedig már ők is partnereinkké váltak a szervezésben – mondta Tóth Balázs.

2015-ben így zajlott a I. Szilveszteri Regatta
Fotó: Facebook/BL YachClub

32 fős mezőny

A következő évben már „normál bójás” versenyt tartottak, mert azt tapasztalták, hogy vérre menő küzdelem zajlik. A résztvevők nagyon is komolyan vették a dolgot, és nem virtuális, hanem valódi bójákat követeltek maguknak. A negyedik évben már 4 eseményből álló versenysorozatot szerveztek.

Megszületett a Mikulás, a Szilveszteri, a Farsangi, és a Tavaszi Regatta.

– Akciót hirdettünk, hogy a résztvevők tárolják a BL Yacht Club kikötőjében a hajóikat, és versenyezzenek a saját vitorlásukkal. Ezzel azt értük el, hogy nem mi adtuk a hajókat One Design osztályban, hanem mindenki a saját vitorlásával érkezett. Már az első alkalommal is 15-20 résztvevős versenyt tudtunk megszervezni.

Azóta minden évben rekordot döntünk, a csúcsot egy 32 fős mezőny jelentette.

A nyugati medence csobogott, a keleti befagyott

Bár az utóbbi években inkább az enyhe telek voltak jellemzőek, a 10 éves versenysorozat történelmében előfordultak extrém időjárási körülmények is. – 2016-2017-ben sportolásra alkalmas jég keletkezett a tavon, a Szilveszteri és a Farsangi Regattát nem tudtuk megrendezni. De bepótoltuk a futamokat a klasszikus vitorlás szezon előtt. Érdekesség, hogy 2019-ben ugyancsak összeállt a jég, majd elkezdett kiolvadni. Reggel kinéztem az ablakon, és úgy tűnt, hogy a nyílt víz alkalmas a versenyre.

Az Alsóörsről érkező vízimentők viszont végig a jeget törve tudtak csak átjönni Balatonlellére.

A tó keleti medencéjében összefüggő jégtakaró alakult ki, a nyugati medence viszont „csobogott”. Végül megtartottuk a megmérettetést – elevenítette fel Tóth Balázs.

A 2018-as Mikulás Regattán gyerekek is részt vettek
Fotó: Krausz Andrea

A magyar vitorlás sport krémje is megfordult a versenyen

Az egyik regattán elindult az olimpiai ezüstérmes, világ- és Európa-bajnok Berecz Zsombor. A résztvevők között köszönthették Király Zsoltot, a Raffica kormányosát, aki korábban csapatával az összes nagy európai tókerülő viadalon első helyet szerzett kategóriájában. Soponyai Géza, a Nautic hajók építője pedig gyakran áll fel a dobogó legfelső fokára a téli versenyeken.

– Vannak nagy nevű vitorlázók, akik megfordultak ezen a versenyen, mégis megosztó a téli vitorlázás.

Például a többszörös világbajnok és Kékszalag-győztes Litkey Farkast még sosem tudtam rávenni, hogy eljöjjön. Mert nem szeret fagyoskodni. Vannak olyan hangok, hogy nagyon veszélyes a hideg évszakban vízre szállni, de baleset még sosem volt a 10 év alatt. Az elejétől fogva kötelezővé tettük a mentőmellény viselését, motoros mentőhajók vigyáznak a mezőnyre,

nincsenek hosszú futamok, nincs idejük átfázni a versenyzőknek.

A parton pedig forró italokkal várjuk őket. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a futamok élményszámban menjenek – mondta a versenysorozat ötletgazdája.

(Forralt bor recepteket keresel? Itt megtalálod!)

Programokkal és meleg italokkal várják a versenyzőket és a vendégeket Fotó: Krausz Andrea

Divat lett télen is a vízen tárolni a hajókat

Az indulók számából is kitűnik, hogy presztízst jelent megnyerni a téli vitorlás versenysorozatot, melyet most már a Magyar Vitorlás Szövetség is támogat.

– Egyre több kikötőben lehet a hideg időszakban is vízen tartani a hajót. Kezdetben Balatonkenesén volt ilyen lehetőség, aztán következtünk mi, Balatonlellén.

Majd Alsóörs, Balatonfenyves, később Balatonfüred is csatlakozott. Sőt idén már a Balatoni Hajózási Zrt. alsóörsi kikötőjében is vízen lehet tárolni télen a hajókat. Ragadós példa lettünk. És a versenyek mellett téli túrákat is szervezünk, hogy megmutassuk, a Balaton egész évben hajózható – mutatott rá Tóth Balázs, aki a négy évszakos balatoni turizmus egyik szószólója.

Folyamatosan mozgásban tartják a vizet a BL Yach Club kikötőjében, így télen is bent maradhatnak a hajók
Fotó: Krausz Andrea

Idén is nagy az érdeklődés a Téli Vitorlás Versenysorozat iránt

Vannak, akik minden alkalommal visszatérnek, és vannak, akik csak egy-egy viadalra érkeznek. Már most óriási az érdeklődés, a legtöbb hajót kibérelték. Minden egyes esemény köré parti programokat szerveznek. Például gasztropikniket, pezsgő- és gyöngyözőbor-tesztet, farsangi rendezvényt, tavasszal pedig egy Food Truck Show-t terveznek Balatonlellén. A szervezők szeretnék, ha a 10. jubileumi versenyre „extra” csapatok szerveződnének.

– Azt szeretnénk elérni, hogy indítsanak csapatot a vízirendészet munkatársai és a vízimentők, valamint legyen idén is csak nőkből álló egység.

Nagy valószínűség szerint lesz egy zenész és egy színész vitorlás csapat is – foglalta össze a főszervező, aki hozzátette, a nevezési díjat jótékony célra ajánlanák fel, mégpedig a VMSZ – Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata számára.

A Téli Vitorlás Versenysorozat versenyei:

2022. december 3. VII. Mikulás Regatta

2022. december 31. X. Szilveszteri Regatta

2023. február 11. VII. Farsangi Regatta

2023. március 11. VII. Tavaszi Regatta

Nyitókép: Facebook/BL Yacht Club

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva