Krausz Andrea, Mihály Szilvia | 2021.11.13. 12:00
A Balaton déli partjáról származik a Libás bor
A Libás bor már elnevezésében is kifejező. Természetesen egy igazi újborról van szó, melyet ilyenkor, Márton-nap idején kóstolhatunk.

A franciák primeur-nek, olaszok novello-nak, az osztrákok pedig Heurige-nek hívják a frissen elkészült újbort. Franciaországban november harmadik csütörtökén szabad csak kóstolni. Ott komplett ünnepségsorozattal tisztelegnek előtte.

Az igazi „bozsolé”

Az újbor nemzetközileg legismertebb típusa a francia Beaujolais Nouveau (ejtsd: bozsolé nuvó), amelyet Burgundia déli végében készítenek, Beaujolais régióban, egy gamay nevű kékszőlőfajtából.

Gyümölcsös és könnyű, mert gyakorlatilag az erjesztés után azonnal palackokba kerül.

A Balaton környékén is egyre gyakrabban találkozhatunk olyan újborral melyet Márton-napon megkóstolhatunk. A Bujdosó Pincészet Libás bora cabernet franc-ból készült, és a címkéjén is utal a Márton-napi hagyományokra.

Második éve mutatkozik be a balatoni újbor
Fotó: Facebook/Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet

– Pár év kihagyás után tavaly készítettünk újbort, Ferkó Új-Zélandon leste el, hogy lehet kirobbanóan gyümölcsös szénsavmacerált bort készíteni. Innen jött az ihlet és most már a piacra is kiléptünk vele – mesélte Bujdosó Ferenc balatonlellei borász, akinek fia, Ferkó tavaly vált diplomás borásszá, majd 2020 tavaszán Új-Zélandon tanulhatta a mesterséget.

A balatoni éttermek kínálatát színesíti

– A Libás bor esetében a leszüretelt bogyók egészben kerülnek a tartályba, ahol az erjedéskor keletkező szénsav veszi körbe. Kis idő múlva a bogyókon belül indul meg az erjedés, ez pedig a legkíméletesebb módja annak, hogy a gyümölcsben lévő aromákat és színanyagot kinyerjük. A módszer a Beaujolais borvidékről terjedt el, ott dolgoztál ki a technológiáját, majd elterjedt a világban – emelte ki Bujdosó Ferenc, aki fontosnak nevezte, hogy Libás bor az egész éven át nyitva tartó balatoni éttermek Márton-napi kínálatában szerepeljen.

Badacsony újbor kóstolóval várja a vendégeket

Több mint 10 borvidéki borászat, több mint 30 kóstolható bor, egy egyedülálló sétálókóstoló vár ránk november 20-án. A közös pont Badacsony, a minőség, a terroir tisztelete, az alkotás öröme és a közös ünneplés. A résztvevő borászok nem csak egy újbort, vagyis a legfrissebb palackba került tételüket hozzák, hanem két izgalmas, régebbi borukat is.
Milyen volt és lesz az évjárat? Mennyire volt küzdelmes a szüret? Miben segítenek egymásnak a régió borászai? Ezekre a kérdésekre biztosan választ kapunk majd kóstolás közben.

Nyitókép: Freepik

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva