Koszorús Rita/sonline.hu | 2022.08.01. 11:00
A legjobb dél-balatoni nedűkkel várják a vendégeket a borászatok
Tíz napon át a balatonlellei hegy levét kóstolgathatják a Borhétre látogatók a városban. Szombaton tartották a jubileumi 29-ik borhét hivatalos megnyitóját, amely az ország egyik legrégibb borfesztiválja.

Jó zene mellett töltötték meg gyöngyöző borok, illatos rozék és édes fehérek a 29-ik Lellei Borhetet hirdető fesztiválpoharakat. Tajti Jánosné Brüsszelben élő lányával és unokájával látogatott ki a borhétre. A Hujber Pincészet tradicionális pezsgőjét kóstolták, mint mondták nagy szeretik a rendezvény hangulatát. − Kedvencünk ez a száraz pezsgő, ezt már kóstoltuk máskor is, s nagyon finom, mutatott a pohárra az asszony.

Fotó: Németh Levente/sonline.hu

 

Fodor Attila és barátai Felvidékről érkeztek nyaralni Balatonlellére.

− Nagyon örülünk, hogy épp a borhét idejére esik kikapcsolódásuk. Eddig két fajta bort kóstoltunk, de a héten igyekszünk végigkóstolni az összeset, mondta.

Ezúttal 13 borászat és 2 pálinkaház hozta el legjobb nedűit Balatonlellére.

– Csak minőségi nedűket kóstolhatnak a vendégek, hiszen a nedűk a borvidéki borversenyen jól szereplő és a Somogy Bora választáson különdíjas nedűiket is elhozták a borászatok, mondta Pócz József, a Balatonlellei Hegyközség elnöke.

Sokan pont erre a hétre időzítették nyaralásukat, hogy legfinomabb balatoni borokkal frissítsék magukat a délutáni fürdőzés után.

 

 

Szerencsére frissítő nedűkből nem volt hiány. S a borászok tapasztalata szerint a vendégek már tudják, ha dél-balatoni bort vásárolnak garantáltan élmény is kerül a poharukba.

– A nyár slágerei az illatos gyümölcsös fehér borok és a rozé, de újabban keresettek a gyöngyöző borok és a lellei pezsgők is, mondta kérdésünkre Pócz József.
A hivatalos megnyitón átadták a borvidéki borverseny különdíjait, amelyre 40 termelő 181 tétel borral nevezett.

A Casia pince is ezüstérmet kapott.
Forrás: K.R.

 

3 nagyarany, 47 arany, 104 ezüst, 22 bronz minősítés került és öt oklevelet adtak át a borászoknak.

A Somogy Bora borversenyre 14 pince 49 tételével jelentkezett idén, amelyek közül a zsűri Várszegi Pincészet 2021-es Chardonnay nedűjét választotta Somogy borának, a díjat Biró Norbert adta át Várszegi Viktornak. A Dél-Balatoni Borút Egyesület borának ezúttal az Ikon Pincészet 20117-es cabernet franc Evangelista borát választották, a díjat Biró Norberttől vehette át Konyári Borbála.

A Somogyi Hírlap bora idén a Koltai Pincészet rizlingszilváni-királyleányka cuvéeje lett. A díjat Lengyel János, főszerkesztő adta át Koltai Tamásnak. A pincészet a nyertes nedű mellett, fehérborokat is kínál a Borhét résztvevőinek, s fejben már a szüretre is készülnek.

– Nagyjából két hét múlva kezdjük a csabagyöngyével és az irsai olivérrel, mondta Koltai Tamás. Hozzátette: az elmúlt hetek forró időjárása miatt a későbbi fajtáknál lehetnek gondok, hiszen megégtek a levelek és néhol a szemek is. De a korai szőlőfajtákból jó borok készülhetnek.

Forrás: sonline.hu
Nyitókép: Németh Levente/sonline.hu

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva