MW | 2023.08.05. 20:00
Az aligátorteknős veszélyes fenevad, nem cuki játékszer
A 7-es főút mentén, egy műanyag rekesz mellett aligátorteknőst találtak, amely rettegésben tartotta a balatonlellei berek élővilágát.

2023. augusztus 4-én a reggeli órákban különleges bejelentés érkezett a Balatonlelle Rendőrőrsre: aligátorteknőst találtak a 7-es főútmentén.

Fotó: Erdős Sarolta, BfNPI

 

Az állatot vélhetően a fotókon is látható műanyagládában dobták ki, azonban könnyedén szétrágta azt és kiszabadult, írja közleményében a Balaton-felvidéki Nemzeti Park. Az állat méretéből adódóan már ez sem volt egyszerű, ugyanis egy ekkora példánynak már komoly harapása lehet.

Fotó: Erdős Sarolta, BfNPI

 

Az aligátorteknős vagy harapós teknős (Chelydra serpentina) nevét is onnan kapta, hogy késéles, csőrszerű állkapoccsal rendelkezik, amellyel erőfeszítés nélkül képes felaprítani zsákmányát. Emellett a fajt könnyen felismerhetjük a farkukon megjelenő szarukúpokról, illetve a fiatal felnőtt egyedek esetében kisebb tüskék láthatók a gerinc és bordapajzsok mentén. A lábán lévő erős karmok szintén a zsákmány felaprításában játszanak szerepet. Az aligátorteknős különösen veszélyes állatfajnak minősül, legálisan kizárólag állatkertekben tartható.

 

Fotó: Erdős Sarolta, BfNPI

 

Az aligátorteknősök nem csak az emberre veszélyesek, hanem a természetes élővilágra is.

A terráriumban tartható teknős jelentős méretűre növekedhet, így egyre nagyobb fenyegetést jelenthet a gazdáikra nézve.

A balatonlellén talált példánytól is valószínűleg emiatt vált meg a gazdája, hiszen a talált „Teki” testhossza 70 centiméter volt.

Amennyiben szabadon engedett aligátorteknőst találunk, úgy járunk el a legjobban, ha értesítjük a megtalálás helye szerinti Nemzeti Park Igazgatóságot, aminek területileg illetékes természetvédelmi őre szakszerűen befogja az egyedet. Amíg ez megtörténik nem érdemes megfelelő eszközök nélkül kísérletezni a befogással, mert meglepő hajlékonyságának köszönhetően az állat harapásával könnyen sérülést okozhat.

A befogott teknősök chipet kapnak és ezt követően hivatalos engedélyeztetés után állatkertekbe, teknősparkokba kerülnek elhelyezésre.

 

Fotó: Erdős Sarolta, BfNPI

 

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!



:


 

 

Forrás: sonline.hu
Nyitókép: Erdős Sarolta/BfNPI

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva