Kovács Emőke | 2019.12.06. 10:00
Balatonlelle régi képeslapokon
Nemrégiben látott napvilágot Orbán Zoltánné Holczmann Sarolta lellei könyvtáros kötete, amelyben a település 70-100 évvel ezelőtti története elevenedik meg.

Az összeállítás rendhagyó: képeslapokon keresztül kalauzolja végig az olvasót, és mutatja be a déli parti fürdőtelepülés gazdag és impozáns múltját:

Ezzel a kötettel, melyet a kezedben tartasz, egy közös városnézésre szeretnélek meghívni. A könyvet végiglapozva, egy-egy képeslapnál elidőzve tekintsünk együtt a múltba. A könyvben szerepló képeslapok elénk tárják letűnt korok tanúságát, szemünk előtt elevenedik meg egy Balaton parti település, Balatonlelle történelme, egy régi falu mindennapjai, nevezetességei, az akkor élő emberek világa.” – szól a szerzői ajánlás.

 

Valóban betekintést nyerhetünk a lellei régmúltba: Lelle híres utcái, terei elevenednek meg (park, teniszpálya, fürdőigazgatóság, sétányok), több parti részletet is láthatunk, de kirajzolódik a lapokon a helyi fürdőélet, a lellei fövenyfürdő világa, megjelenik a vasút- és a hajóállomás, valamint a híres Erzsébet gyermektelep is.

Nem maradhattak ki az összeállításból azok a lapok sem, amelyeken a neves panziók, üdülők (Magyar Tenger penzió, Belügyminisztérium üdülője, Zrínyi Ilona leánytiszti üdülő) szerepelnek, de láthatjuk a szemet gyönyörködtető elegáns lellei villákat (Hüttl, Jankovics, Krompecher, Szalay nyaraló) egyaránt.

 

A lapok a XX. század elejétől a második világháborús időszakig bezáróan azt a folyamatot is jól érzékeltetik, hogy miképpen változott kis településből virágzó, központi, kiemelkedő tavi fürdőközponttá Balatonlelle. A hangulatos képek között a balatoni életet (csendélet, vihar, esti hangulat) megörökítő lapok szintén fellelhetők, valamint néhány esetben a szerző közli a képeslapok hátulján található, sok esetben mosolyra ösztönző üzeneteket, mint például az alább idézett: „Jó hely ez Ernőkém. A nap ugyan nem süt, de azért igyekszünk melegedni. Vannak hölgyek is.

 


Jelen kötet nem pusztán egy képeslap-összeállítás: a könyv végén pontos képleírásokra lelhetünk, valamint a bevezetést követően egy értékes írást közöl a szerző.

Doletsko Ferenc 1908-ban született, Balatonlellét részletesen bemutató kalauzát tanulmányozhatjuk. Ebből mindent megtudhat az olvasó a korabeli Lelléről: a szállás-, kirándulási-, kikapcsolódási lehetőségekről éppúgy, mint a lellei fürdőegylet tevékenységéről. Érdemes ezt a kalauzt összevetni a képekkel, valóban együtt adnak teljes képet arról a Lelléről, ahol az 1920-30-as években már pezsgő tavi fürdő- és társasélet fogadta a vendégeket. A színes, szép kiállítású, jól forgatható könyv minden Balaton-szerető számára kedves, őszi-téli olvasmány lehet!

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva