Gyeszát Zsolt/sonline.hu | 2021.05.10. 12:00
Izgalmas nyárra készülnek Balatonlellén
Ünnepi esztendő köré szervezik a programokat Balatonlellén. Még Guinness-rekord-kísérletre is készülnek, amennyiben a vírushelyzet nem gátolja meg.

– Az idén lesz harminc éve annak, hogy Boglárlelle különválása után önálló település lett Balatonlelle – idézte fel Kenéz István. – Ennek apropójából szeretnénk megvalósítani egy kulturális programsorozatot, ami az egész évre kiterjed, feltéve, hogy a járványügyi helyzet is megengedi ezt – tette hozzá Balatonlelle polgármestere.

A tervek szerint június 5-én tartanák meg az egyik legnagyobb programot, a Szalay-napot – tudtuk meg Hartmann Zoltántól. A művelődési ház igazgatója elmondta: hagyományteremtő szándékkal szeretnék megrendezni a jeles napot. Ennek alapgondolata a régi kúria épülete köré fonódik, melyet a nemesi származású Szalay család építtetett. Ma művelődési házként funkcionál az épület, illetve az ad otthont az Afrika múzeumnak is.

Afrika múzeum, városi művelődési ház
Fotó: Krausz Andrea

A Szalay napon a körülbelül 1890-től 1920-as évekig tartó időszakot, a nemesi életvitelt elevenítik majd fel, ismeretterjesztő, kulturális programokkal egybekötve. Sok anyag összegyűlt az évek alatt, mely jó táptalajul szolgál mindehhez. Ilyen például Kovács Péter, a balatonlellei városi könyvtár munkatársa által írt mű is, mely A lellei viharoktól a képviselőházig, avagy a Szalay család évszázadai címet kapta. A kulturális programok mellett vadászkutya-bemutatóval is készülnek, a lellei vendéglátókkal összefogva pedig többfogásos Szalay menüt készítenek.

A július 2–4. közé eső Juliális fesztiválon Guinness-rekord-kísérletet tartanak a tervek szerint.

Egy hatvan kilo­gramm feletti harcsát szeretnének faszénen megsütni Rózsa Gábor mesterszakács irányításával.

Az ő nevéhez fűződik a tíz évvel ezelőtti balatonlellei Guinness-rekorder halászlé megfőzése is – idézte fel Hartmann Zoltán. Akkor 7500 adag halászlé készült. Az idei esztendőben is készülnek halászlével, ám ezúttal „csupán” kétezer adaggal terveznek.

Szerelemlakat-kapu a balatonellei kikötőben
Fotó: Krausz Andrea

Október elején szeretnék megszervezni a tök köré szerveződő TÖKéletes napot. Október 10-e különleges nap lesz, akkor tartják meg ugyanis a Balatonlelle30 című helytörténeti kiállítás megnyitóját, ami az elmúlt 30 év legfontosabb, legmeghatározóbb pillanatait mutatja majd be. Ezen a napon vált önálló várossá Balatonlelle.

Egyedi logót rajzolt az évfordulóra

Az év elején egy pályázatot is kiírtak Balatonlellén, melynek keretein belül egy logót kellett megtervezniük a résztvevőknek. Nem várt számban érkeztek alkotások, közel harminc pályázó munkáiból kellett kiválasztani a legjobbat – tudtuk meg Hartmann Zoltántól.

Bukovics Boglárka díjnyertes logója már több elektronikus felületen is látható. Az igazgató szerint az egész évet végigkíséri majd az alkotás, ennek révén is igyekeznek elültetni a köztudatban, hogy mit ünnepel a város az idei esztendőben.

Forrás: sonline.hu

Nyitókép: sonline.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva