Krausz Andrea | 2019.01.17. 07:00
Településbemutató - Balatonlelle
Balatonlelle nem csak kiváló adottságai miatt kerül egyre inkább a figyelem középpontjába, hanem gazdagodó programjai, téli élménykínálata, népszerű borászatai, egész éven át nyitva tartó éttermei, cukrászdái révén is.

A város jól megközelíthető az M7-es autópályáról, a 7-es és a 67-es úton, valamint vasúton, a Budapest – Székesfehérvár – Nagykanizsa vonalon. Az üdülőváros, amelyet a tókörnyék elsőként kialakított fövenyes strandja és az ott található sodró- és úszómedencés élményfürdője miatt már csaknem két évtizede a kisgyerekes családok paradicsomaként emlegetnek – ma is családi nyaralóhelyként ajánlja turisztikai szolgáltatásait.

Nem csak a szauna-házzal, három medencével és óriás hullámcsúszdával rendelkező fizetős Napfénystrandon lehet fürdőzni. Balatonlellén közel négy kilométeres parszakaszon sorjáznak a szabadstrandok, (Nyugati strand, Szirom közistrand, Határ utcai strand, Csöpi közi strand, és Virág utcai szabadstrand) kiépített lejárókkal, trendi büfékkel, valamint vízibicikli-és egyéb kölcsönzőkkel.

Balatonlelle hajóállomásáról sétahajóval elérhető nyáron számos Balaton-parti város, többek között Badacsony, Balatonfüred, Keszthely, Siófok és Tihany is. A kétmólós közforgalmú kikötő mellett található a 220 férőhelyes balatonlellei vitorláskikötő, a Balatoni Hajózási Zrt. egyik legszebb és legszínvonalasabb kikötője.

Vitorláskikötő (Fotó: Krausz Andrea)

Lellét méltán nevezhetjük a vitorlázás fellegvárának is, mivel a magánkézben lévő modern szálláshelyként is üzemelő BL YachtClub területén is található egy télen is működő kikötő. A BL YachtClub egyébként téli élményközpontként is üzemel. A hideg évszakban megtalálható itt jégpálya, közvetlenül a Balaton-partra állított élményszauna, innnen indulnak és futnak be a téli vitorlásversenyek és túrák.

BL YachtClub, téli élménycentrum

Látnivalók:

Kishegy:

Egyre többen tudják, hogy a szőlőtermesztéséről híres balatonlellei Kishegy milyen szép hely, az ott lévő pincészetek, vendéglátóhelyek egyre keresettebbek a sok jó programnak köszönhetően. Lellétől déli irányban, a szőlők között vezető úton lehet feljutni a közel 300 méteres magaslati pontra, ahol Szent Donát tiszteletére 1758-ban szentelt barokk stílusú kápolnát. A kápolna felett helyezkedik el a 136 hektáros parkerdő, mely közkedvelt kirándulóhely.

Barokk Szent Donát kápolna és a Majthényi présház (Fotó: Krausz Andrea)

A Dél-Balatoni Borút állomásai:

A borút állomásai között megtalálható: a Bujdosó szőlőbirtok és pincészet, Buzássy pince, Garamvári szőlőbirtok (St Donatus pincészet), Hegyi csárda, Konyári pince, Majthényi présház borozó, Pócz pincészet.

Afrika múzeum:

A földszintes Szalay kiskastély 1838-ban épült klasszicista stílusban, impozáns oszlopos tornáccal szegélyezve, a család címerével díszített timpanonnal. Az itt található Afrika múzeum Gróf Somssich Pongrácz híres Afrika vadász trófeagyűjteményét mutatja be. A kastélyban működik a művelődési ház is.

Afrika múzeum (Fotó: Krausz Andrea)

Szent István tér és Móló sétány:

Érdemes felkeresni Balatonlelle mediterrán hangulatú központját, a Szent István teret és a hozzá csatlakozó sétálóutcát, ahol nyáron esténként több ezer ember gyűlik össze. E térből indul a platánfákkal szegélyezett Móló sétány is, melyen át egészen a Balaton-partig sétálhatunk.

Római Katolikus templom:

Árkay Bertalan műépítész tervezte. Érdekessége, hogy ez a déli part egyetlen vörös kőből emelt temploma. Belső díszítése, üvegablakai, az oltár feletti mozaik, az itt őrzött festmények mind páratlan művészi értéket képviselnek. Helyén már a XI. században Szent Kelemen tiszteletére emelt bazilika állt, ahol a vértanúhalált halt pápa ereklyéit őrizték. Az új templom őrzi a régi bazilika falmaradványait.

Rádpusztai Árpád-kori romtemplom:

A Tetves-patak partján találjuk a XIII. században épült késő-román templom feltárt és konzervált romjait és néhány régi sírkövet. A templom négyzet alaprajzú, nyílás nélküli nyugati oromfallal rendelkezik, amelyet lépcsős támpillérek fognak közre.

Itt egy drónvideó a romtemplomról:

Rádpusztai Gasztro Élménybirtok:

A Rádpusztai Gasztro Élménybirtok az M7-es autópályától 800 méterre, a Balatontól 3 km-re található 6,5 hektáron elterülő idegenforgalmi központ. A lovarda a Magyar Lovas Turisztikai Szövetség által minősített kiemelt bemutatóhely, mely 5 patkós minősítésű. A birtok 180 éves Magyar Borok Pincéjében megtalálható a magyarországi borvidékek kiállítása.

Balatonlelle történelméről:

A legrégibb magyar nyelvemlékben, a Tihanyi Apátság 1055. évi alapítólevelében már található utalás a Lelle területén lévő Szent Kelemen Bazilikára, mely a nagy Hadiút mellett állott. Központi fekvése miatt a település elszenvedte a tatár és a török dúlását, ám újra és újra benépesült.

A határbéli Kis-Gamás területén feküdt hajdan Gamás falu, mely 1055-ben a tihanyi Apátság birtoka volt, melyet 1229-ben Felső-Gamás alakban említenek, és a Pannonhalmi Apátságnak is voltak itt birtokai.

A település legkorábban előforduló pecsétje 1760-ból maradt ránk. Talpában barázdált föld látható, apró növényekkel, továbbá karózott szőlőtőke és ekevas utal a helység mezőgazdasági jellegére és a szőlőtermesztésre. Peremén SIGILLUM LOLINSE – „Lelle pecsétje” – latin nyelvű felirat olvasható.

Sigillum Loliense – Konyári pince

Ahogy Szaplonczay Manó, Somogy vármegye tisztifőorvosa írta a Balaton-parti fürdővárosokról szóló könyvében az 1900-as évek elején:

„1889–90-ben kereste fel először néhány budapesti úricsalád, kik a községben béreltek lakást. Egyetlen fürdőbódé állott rendelkezésükre. Két év mulva Lisznyai Elemér dr. orvos építtette itt az első nyaralót a Balatonparton.

Ki is nevették érte, hogy a „Bivalylegelőre” épít; de a következő évben már 7–8 telek kelt el gróf Jankovics László területéből és pedig parczellánként 600 koronáért. 1897–98-ban Milasin Vilmos dr. és Illek Vincze megvették a gróftól az egész még eladó partot, parczellázás czéljából. A parczellákon azután szőlőt ültettek és fásították, és hogy a vendégeknek étkezőhelyük is legyen, Szalay Imre átalakíttatta egyik cselédházát vendéglőnek, melyben 5–6 szoba állott rendelkezésre; itt volt az étterem is.

Ezentúl rohamos léptekkel fejlődött Lelle; a budapesti családoknak egész serege kereste fel, vette a parczellákat és építtette a szebbnél szebb nyaralókat. 1904-ben épült fel a „Balaton-szálló”, szép termekkel, verandával és 50 vendégszobával. 1905-ben megalakult a „Fürdő-egyesület”, melynek élére Vaszilievics János dr. budapesti alpolgármester állott; az ő vezetése mellett telepítették a már viruló „Darányi-parkot” is és a 3 km. hosszú sétautat, majd 1913-ban a „Jacht-Klub”-ot.

1902-ben a budapesti „Haladás” szabadkőművespáholy szegény gyermekeket kezdett ide kitelepíteni, kik néhány évig az iskolában találtak lakást. 1905-ben megépült a saját szép gyermekmenhelyük, melyben 100–100 gyermek nyer elhelyezést és ellátást egy-egy hónapig. Tejről és élelmiczikkekről bőségesen gondoskodik a helybeli és szomszédos uradalom. A községben van két vendéglő, kifőző, korcsma és mészárszékek. Lelle a legrohamosabban fejlődő és legkeresettebb balatoni nyaraló és fürdőhely.

Ma a Balatonparton 4 km. hosszban 107 nyaraló és a nagy szálloda van felépítve és egészen összeépült a boglári villa-teleppel. 1913-ban gyógyfürdő jelleget kapott, miáltal további fejlődése biztosítva van. Keresettségére jellemző, hogy míg a 90-es években egy nyáron 15–20 fürdővendég kereste fel, ma már az állandó fürdővendégek száma 1500–1600.”

Balatonlelle az 1904-ben megalakult Fürdőegyesület működésének köszönhetően elsők között volt a kulturált fürdőélet megszervezésében. Számos üdülő, villa, panzió épült akkoriban, és a fejlődés a két világháború között is folytatódott. Ekkor épült egyebek mellett a hajókikötő, és kezdődött meg a település villamos- és vízhálózatának kiépítése.

Az 1979. évi Balatonboglárral történt egyesítéssel Somogy megye 6. településévé vált, az akkor már Boglárlelle nevet felvett, és városi rangot kapott helység. A két település 1991. október 1-jén különvált, és mindkettő megtarthatta városi rangját.

Balatonlelle számos gasztronómiai programja mellett otthont ad a Balatonlellei borhétnek, amely minden évben augusztus elején kerül megrendezésre.

Összeállítota: Krausz Andrea

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva