Góz Lilla/sonline.hu | 2023.10.09. 12:00
Kis halból cseperednek naggyá a Balatonba csúszdázott pontyok
Javában tart az őszi haltelepítési szezon a Balatonon. A szakemberek egy hetven hektáros tavat halásztak le a héten Irmapusztánál, majd a halakat Balatonlellénél csúszdán engedték a tóba.

Kora reggel munkához láttak a balatoni halászok Irmapusztán. Először hálóval úgynevezett tanyába terelték, ezt követően gépi szák segítségével kosarakban emelték ki a pontyokat. – A tanyát a part közelében alakítottuk ki, így könnyen a válogatóasztalra kerülhettek a halak, amelyeket aztán faj szerint osztályoztuk – mondta el Fekete Áron, az irmapusztai tógazdaság vezetője. A süllővel kezdik a lehalászási munkát, mert ez a leginkább oxigénigényes faj. – Amennyiben túl kevés a süllő, a telelőbe kerülnek és későbbi időpontban visszük a halakat a Balatonba.

A válogatóasztalon a pontyokat méret szerint osztályozzák.

– A másfél kiló alattiak a Balatonba, a többi eladásra kerül – jegyezte meg a tógazdaság vezetője.
Fodor Ferenc, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. haltermelési igazgatója elmondta, a héten leginkább háromnyaras pontyokat halásznak le, a munkálatok december első hetéig folytatódnak.

 

– Az első fuvar Balatonlellére érkezett, majd három további helyszínen összesen tizenegy tonnányi pontyot telepítettünk a Balatonba, s a hét folyamán 33 tonna háromnyaras pontyot helyezünk ki a keleti medencébe és a középső medence déli partjára – mondta el Nagy Gábor, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. horgászati ágazatvezetője. A halak teherautókkal, oxigénnel dúsított kádakban utaznak a Balatonhoz, ahol csőponyván, kosarakba szákolva vagy csúszdákon engedik a vízbe a kopoltyúsokat.
A haltelepítésre minden alkalommal meghívást kapnak a horgászegyesületek is.

– A telepítési helyszínen aznap kétszáz méteres sugarú körben tilos horgászni – jegyezte meg Nagy Gábor. Elmondta azt is, hogy az irmapusztai mellett a fonyódi, a buzsáki, az öreglaki, a varászlói és a mórichelyi tógazdaságból is érkeznek halak a Balatonba. – Háromszáz tonna ponty az éves telepítési kötelezettségünk, a három medence között egyenlően osztjuk el a halakat és próbáljuk minél közelebbi helyszínekre szállítani, így költséghatékonyabb is, valamint kevesebb ideig utaztatjuk a pontyokat – mondta el Nagy Gábor. A horgászati ágazatvezető szerint a most telepített kétnyaras pontyok jövő nyárra megduplázzák testtömegüket, és jövő ősszel biztosan foghatók lesznek.

Nézd meg a lehalászás képeit!
A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!
Tervezd meg az utazást!



:


Forrás: sonline.hu
Nyitókép: Németh Levente

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva